Prečo? Najnovšie štúdie preukázali, že banány, ktoré nie sú prezreté, dokonca sú ešte „zelené“ majú rôzne pozitívne zdravotné účinky.
Zelené podporujú trávenie
Zelené banány, ako aj celozrnné potraviny, zelenina a vláknina obsahujú rezistentné škroby, ktoré sú najdôležitejšou formou rozpustnej vlákniny, akú môžete prijímať, pretože nie je trávená v tenkom čreve, ale postupuje ďalej, kde sa pomaly absorbuje v tele a kvasí spolu s baktériami v hrubom čreve, z čoho vzniká dlhodobá energia.
Nie je sacharid ako sacharid
Aj keď rezistentný škrob spadá pod kategóriu sacharidov, ale oproti klasickým sacharidovým jedlám nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi a tým pádom je vhodný aj pre diabetikov. Taktiež nespôsobujú návaly hladu, krátko po konzumácii, práve kvôli rýchlym výkyvom cukru.
Čím menej zrelý, tým viac rezistentného škrobu obsahuje
Tento škrob je kľúčový komponent pri spravovaní hladiny cukru v krvi, aj pri snahe schudnúť. Zvyšuje počet „dobrých“ baktérií v hrubom čreve, čím znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
1. Vďaka sladkosti banánu nebudete mať viac chuť na cukor či sladkosti z cukru
2. Banán vám dodá do tela draslík. Jeden stredný banán obsahuje až 400mg draslíku, ktorý je známy ako prevencia proti kŕčom.
3. V jednom banáne získate až 15% z celkového denného príjmu vitamínu C, 35% denného príjmu vitamínu B6 a až 3 mg mangánu, potrebného pre zdravie kostí a metabolizmus.