Európska komisia zverejnila jarnú hospodársku prognózu 2017. V prípade Slovenska sa predpokladá, že rast reálneho HDP v roku 2017 dosiahne solídne tempo vo výške 3 percent a do roku 2018 sa zvýši na 3,6 percenta, pričom hlavným ťahúňom rastu budú výdavky domácností. Očakáva sa, že celkové investície sa v roku 2017 zotavia a následne porastú, ťahané predovšetkým súkromnými investíciami do automobilového priemyslu a do veľkých infraštruktúrnych projektov.
Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v danej súvislosti uviedol: ,,Jarná hospodárska prognóza Európskej komisie potvrdzuje, že Slovensko je vo výbornej hospodárskej kondícií. Vďaka stabilným výdavkom domácností, rastu miezd, nízkej inflácii, ako aj zlepšenému pracovnému trhu, nás v tomto a budúcom roku čaká rast HDP nad 3 percentá, čo je takmer dvojnásobné tempo oproti priemeru eurozóny. Čo je však dôležitejšie, hospodársky rast sa dobre odzrkadľuje aj na trhu práce, kde by mala koncom budúceho roku miera nezamestnanosti klesnúť pod 8 percent. Týmto Slovensko pokorí nielen svoj historický rekord, ale zároveň bude mať nižšiu nezamestnanosť ako eurozóna a aj Európska únia ako celok. Pozitívnou správou je aj pokračujúca konsolidácia verejných financií. V budúcom roku by Slovensko malo hospodáriť s deficitom už len 0,6 percenta HDP a priblíži sa tak na dosah vyrovnanému rozpočtu a zároveň zníži svoj dlh pod hraničnú hodnotu 50 percent. Určitý pokles Slovensko zaznamenalo v objeme investícií, kde sa však očakáva náprava, a to vďaka súkromným investíciám v automobilovom priemysle. Je dôležité tiež pokračovať v budovaní potrebnej infraštruktúry, ktorá môže prepojiť aj ostatné regióny a pozitívne ovplyvniť ďalšie investície“.
V prípade EÚ sa očakáva, že rast HDP bude pokračovať prevažne stabilným tempom v tomto, aj budúcom roku. EK predpokladá, že rast v eurozóne v roku 2017 bude na úrovni 1,7 percenta a v roku 2018 sa bude pohybovať na úrovni 1,8 percenta, pričom rast HDP v EÚ ako celku má podľa očakávaní zotrvať v oboch rokoch nezmenený na úrovni 1,9 percenta.
Nezamestnanosť postupne ďalej klesá, no v mnohých krajinách je naďalej vysoká. V eurozóne sa očakáva jej pokles na 9,4 percenta v roku 2017 a na 8,9 percenta v roku 2018, čo je najnižšia úroveň od začiatku roka 2009. Stane sa tak v dôsledku nárastu domáceho dopytu a vďaka štrukturálnym reformám a ďalším vládnym politikám v určitých krajinách, čo významne podporí tvorbu pracovných miest. Trend v EÚ ako celku bude podľa očakávaní podobný, pričom predpokladaná miera nezamestnanosti má klesnúť na 8,0 percent v roku 2017 a na 7,7 percenta v roku 2018, čo bude najnižšia hodnota zaznamenaná od konca roku 2008.
Prognóza tiež predpokladá, že pomer deficitu verejných financií k HDP i pomer hrubého dlhu k HDP v rokoch 2017 a 2018 poklesnú, a to tak v eurozóne, ako aj v celej EÚ. Riziká sú stále viac negatívne, ale celkovo vyváženejšie oproti zimnej prognóze. Externé riziká súvisia napríklad s budúcou hospodárskou a obchodnou politikou USA a so širším geopolitickým napätím. Ekonomická úprava Číny, zdravie bankového sektora v Európe a nadchádzajúce rokovania so Spojeným kráľovstvom o vystúpení krajiny z EÚ sú takisto považované za možné riziká ohrozujúce naplnenie prognózy.
Detailnú prognózu pre Slovensko nájdete tu. V prílohe zároveň posielame tlačovú správu.
„Stupavské zelé“ pod ochranou EÚ
Stupavské zelé je ďalšou z radu slovenských potravín, ktorá sa dostala do registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení EÚ. Viacero kvalitných tradičných slovenských potravín už európsku ochranu majú. V tomto európskom registri je už 12 slovenských produktov, medzi inými slovenská bryndza, zázrivský korbáčik či skalický trdelník.
Dňa 11. mája 2017 Európska komisia schválila doplnenie registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení o „Stupavské zelé“.
„Stupavské zelé“, ako sa uvádza v žiadosti o zápis do zoznamu, je spracovaný výrobok – kyslá kapusta, ktorý sa získava mliečnym kvasením surovej kapusty (bielej) vypestovanej vo vymedzenej zemepisnej oblasti, bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Narezaná kapusta sa vrství, solí a “šľape” v sudoch z dreva alebo iného materiálu vhodného na styk s potravinami. Kvasenie prebieha v prirodzenom vonkajšom prostredí pri teplotách do 25 °C . Množstvo soli a šľapanie, ktorým sa vytláča zo suda prebytočný vzduch a šťava, zabezpečujú, že Stupavské zelé zostane pružné a chrumkavé. Vlastnosti výrobku sú získané prirodzeným mliečnym kvasením.
Stupavské zelé sa tak dostáva na zoznam takmer 1400 európskych výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou EÚ.
Medzi chránené zemepisné označenia alebo označenia pôvodu, ktoré boli zaregistrované v prospech SR, patria klenovecký syrec, zázrivské vojky, slovenský oštiepok, slovenská bryndza, slovenská parenica, zázrivský korbáčik, oravský korbáčik, tekovský salámový syr, skalický trdelník a žitavská paprika.
Celoeurópsku právnu ochranu požíva aj osem tradičných zaručených špecialít, a to bratislavský rožok, liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekáčiky, ovčí hrudkový syr – salašnícky a ovčí salašnícky údený syr.
Prieskum Zastúpenia EK o budúcnosti EÚ: Najväčšiu podporu u ľudí má intenzívnejšia spolupráca
Zastúpenie Európskej komisie organizovalo v dňoch 5.-9. mája prieskum, v ktorom mali návštevníci Bratislavského majálesu (5.-7. mája) a osláv Dňa Európy (9. mája) v Bratislave možnosť vyjadriť sa k budúcnosti EÚ. Prieskum bol realizovaný vo forme interaktívnej inštalácie v tvare holubice. Na ňu mali okoloidúci a návštevníci stánku Zastúpenia EK na Slovensku možnosť nalepiť jednu zo sady piatich nálepiek reprezentujúcich scenáre budúceho fungovania EÚ-27, ktoré Európska komisia predstavila 1. marca vo svojej Bielej knihe o budúcnosti EÚ.
Týchto 5 scenárov je:
- Pokračovanie v súčasnom smerovaní
- Iba jednotný trh
- Tí, ktorí chcú, robia viac
- Menej, ale efektívnejšie
- Oveľa viac spoločne
Na tomto neformálnom prieskume sa zúčastnilo spolu 581 ľudí. Z nich drvivá väčšina sa vyjadrila, že si najviac želá, aby EÚ realizovala oveľa viac vecí spoločne – za piaty scenár, sa vyjadrilo až 42 percent zúčastnených (242 hlasov). Na druhom mieste s 186 hlasmi (32 percent hlasov) skončil 4. scenár Menej, ale efektívnejšie. Nasledoval 3. scenár (Tí, ktorí chcú, robia viac) s 87 hlasmi (15 percent). Pokračovanie v súčasnom smerovaní si podľa prieskumu želá len 7 percent zúčastnených (41) a zúženie spolupráce len na oblasť jednotného trhu dokonca len 4,3 percenta respondentov.
Cieľom inštalácie bolo dať občanom možnosť vyjadriť sa k prebiehajúcej diskusii o smerovaní EÚ. Mapovanie verejnej mienky občanov ohľadom budúcnosti EÚ bude prebiehať aj na ďalších plánovaných podujatiach Zastúpenia EK na Slovensku (napr. na festivale Pohoda).