Pripravte si s nami jahodový koláč plný letných chutí

Jahody torta kolac recept damska jazda
Tart with strawberries and whipped cream decorated with mint leaves Foto: ilustračné, GettyImages

Prišiel čas na sladkú lahôdku, ktorá nesie v sebe chuť leta – jahody! Ak milujete tieto sladké plody, dnešný recept je pre vás ako stvorený.

Pripravte sa na jedinečný jahodový zážitok, kde každý hlt bude tancom chutí. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame detailný postup, ako si pripraviť skvelý jahodový koláč, ktorý si získal srdcia mnohých gurmánov. Pripravte si svoje kuchynské pomôcky a spoločne sa pustíme do tejto sladkej dobrodružnej cesty.

Na jahodovú mňamku budeme potrebovať:

Cesto

  • 200 g hladkej múky,
  • štipka soli,
  • 100 g masla,
  • 0,12 l smotany na šľahanie.

Plnka

  • 0,3 l mlieka,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou,
  • 100 g masla,
  • 300 g jahôd,
  • 1 tortové želé.

Postup:

Múku preosejeme so štipkou soli a pridáme na malé kúsky nakrájané maslo a smotanu. Všetko spolu spracujeme na hladké vláčne cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi 30 minút odležať. Potom ho rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním formu s priemerom 30 cm.

Povrch cesta poprepichujeme vidličkou, položíme naň alobal a popritláčame. Predpečieme ho pri teplote 200 °C asi 15 minút, odstránime alobal a korpus dopekáme ďalších 15 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť vo forme.

Krém:

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť. Krém rozšľaháme elektrickým šľahačom a pridáme na kúsky nakrájané maslo.

Všetko spolu vyšľaháme na hladký krém, ktorý rozotrieme na vychladnutý korpus a na povrch naukladáme nakrájané jahody. Koláč uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ho polejeme želé, ktoré uvaríme podľa návodu na obale.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom