Prišiel čas na sladkú lahôdku, ktorá nesie v sebe chuť leta – jahody! Ak milujete tieto sladké plody, dnešný recept je pre vás ako stvorený.
Pripravte sa na jedinečný jahodový zážitok, kde každý hlt bude tancom chutí. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame detailný postup, ako si pripraviť skvelý jahodový koláč, ktorý si získal srdcia mnohých gurmánov. Pripravte si svoje kuchynské pomôcky a spoločne sa pustíme do tejto sladkej dobrodružnej cesty.
Na jahodovú mňamku budeme potrebovať:
Cesto
- 200 g hladkej múky,
- štipka soli,
- 100 g masla,
- 0,12 l smotany na šľahanie.
Plnka
- 0,3 l mlieka,
- 80 g krupicového cukru,
- 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou,
- 100 g masla,
- 300 g jahôd,
- 1 tortové želé.
Postup:
Múku preosejeme so štipkou soli a pridáme na malé kúsky nakrájané maslo a smotanu. Všetko spolu spracujeme na hladké vláčne cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi 30 minút odležať. Potom ho rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním formu s priemerom 30 cm.
Povrch cesta poprepichujeme vidličkou, položíme naň alobal a popritláčame. Predpečieme ho pri teplote 200 °C asi 15 minút, odstránime alobal a korpus dopekáme ďalších 15 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť vo forme.
Krém:
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť. Krém rozšľaháme elektrickým šľahačom a pridáme na kúsky nakrájané maslo.
Všetko spolu vyšľaháme na hladký krém, ktorý rozotrieme na vychladnutý korpus a na povrch naukladáme nakrájané jahody. Koláč uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ho polejeme želé, ktoré uvaríme podľa návodu na obale.