Jabĺčka na našich záhradkách dozrievajú. Neviete čo s nimi alebo obľubujete jablkové múčniky? Dnes je tu pre vás ďalší recept na jablkový závin.
Na prípravu jablkového závinu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
Cesto
250 g hladkej múky, šálka vlažnej vody, 1 polievková lyžica masti, 1 malá lyžička octu, štipka soli a 1 žĺtok.
Hladkú múku preosejeme, zarobíme šálkou vlažnej vody, do ktorej sme pridali lyžicu masti, ocot, soľ a žĺtok. Cesto dobre vypracujeme, urobíme bochník. Dáme ho na pomúčenú dosku a prikryjeme ohriatou miskou. Po pol hodine cesto trochu vyvaľkáme, na pomúčenom obruse opatrne dotenka vytiahneme, potrieme rozpusteným maslom, pokvapkáme rumom.
Posypeme trochu na masle osmaženou strúhankou, tenko nakrájanými (ošúpanými) jablkami, škoricovým cukrom a znovu pokvapkáme roztopeným maslom. Pre lepšiu chuť môžeme pridať trošku strúhanej citrónovej kôry, hrsť nadrobno posekaných olúpaných mandlí, hrsť hrozienok.
Cesto pomocou obrusu zvinieme opatrne položíme na vymastený plech a celý závin potrieme vlažným maslom. V dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatista a posypeme vanilkovým cukrom.