45 ideálnych potravín pre ženu s blahodárnymi účinkami pre zdravie a krásu

Zdravie
45 ideálnych potravín pre ženu s blahodárnymi účinkami pre zdravie a krásu shutterstock

Prvým krokom zdravej výživy je jesť vyváženú pestrú stravu. Existuje ale niekoľko potravín, ktoré majú blahodárne účinky pre zdravie a krásu ženy. Zistite, ktoré to sú.

Pre krásnu pokožku a vlasy:

Kvasnice (najmä pivovarské) obsahujú vitamín H (biotín), ktorý vám zaručí krásnu pleť aj vlasy a nechty.

Ovčí syr obsahuje kyselinu linolovú – tá podporuje premenu tukových vankúšikov na svalovú hmotu. Oceníte ju aj v boji proti celulitíde.

Káva obsahuje antioxidanty chrániace pokožku pred škodlivinami z ovzdušia.

Pivo s citrónovou šťavou je prírodný balzam, ktorým si môžete zosvetliť vlasy až na prirodzenú blond. Samozrejme, že k tomu potrebujete aj výdatné slnečné lúče.

Kefír s vaječným žĺtkom je maska na pleť, ktorá vám dodá stratenú vlhkosť a odoženú pocit vyschnutia.

Rakytník dokáže regenerovať našu pokožku. Vďaka vitamínu C je ideálnym bojovníkom proti popáleninám.

Paradajky majú vysokú hladinu draslíka, čím z nášho tela vyplavujú prebytočnú vodu a tak zmierňujú celulitídu. Obsahujú lykopén, čím odvracajú rakovinu prsníka a krčka maternice.

Brokolica má veľa riboflavínu, ktorý pomáha predchádzať kútikom na perách.

Vlašské orechy sú bohaté na vitamín E, čím spomaľujú starnutie pokožky. Zároveň bojujú s rakovinou prsníka a osteoporózou.

Hovädzie mäso má veľa zinku a tak chráni našu pokožku pred zápalmi a infekciami, ktoré majú na svedomí aj akné.

Egreše sú bohaté na horčík a vápnik, čím posilňujú vlasy i nechty.

Proso vďaka kyseline linolovej, vitamínom A a D a flavonoidom posilňuje vlasy, nechty aj zuby.

Mrkva vďaka betakaroténu pomáha našu pokožku chrániť pred UV žiarením.

Počas tehotenstva

Krevety sú bohaté na jód.Ten potrebujú bábätká v brušku na rast, správny vývoj kostí a mozgu.

Lieskové orechy obsahujú veľa vitamínu E, ktorý bábätkám pomáha budovať svaly a cievy.

Pistáciemajú veľa kyseliny listovej na správny vývoj buniek.

Ružičkový kel obsahuje vlákninu a kyselinu listovú, vitamín C, mnoho antioxidantov a vápnika a hlavne vitamín K, ktorý aktivuje kostné proteíny, a tým sú kosti pevnejšie. Tento vitamín je pre ženy mimoriadne dôležitý, pretože trpia ochorením kostí 4x častejšie ako muži.

Potraviny, ktoré vám dodajú pocit sýtosti

Na podporu trávenia a močové cesty

Brusnice sú vynikajúcim bojovníkom proti baktériám spôsobujúcich zápal močových ciest.

Makrela má vysoký podiel omega 3-mastných kyselín, ktoré pomáhajú zabraňovať vzniku krvných zrazenín.

Nízkotučný jogurt obsahuje probiotické kultúry, ktoré zlepšujú trávenie a tým zabraňujú zápche.

Čučoriedky sú bohaté na železo, draslík a sodík. Tým pomáhajú pri bolestiach brucha, hnačkách a dokonca aj pri úniku moču.

Figy majú veľa vápnika, železa, horčíka a selénu. Tým pomáhajú v boji so žalúdočnými a s črevnými problémami a priaznivo pôsobia aj na cievy.

Ovos obsahuje mnoho minerálnych látok – železo, fosfor a zinok. Tým pomáhajú nášmu tráveniu a zaháňajú nachladnutie.

Tekvica je bohatá na vitamíny A a B a draslík, čím pomáha obličkám a močovému mechúru.

Ananás je zdrojom dôležitých enzýmov, ktoré zmierňujú nadúvanie a zápchu.

Papája má množstvo vitamínov C a A, čím pomáha riešiť tráviace ťažkosti.

Sušené slivky obsahujú veľa medi, zinku a draslíka. Spolu s vlákninou účinne pôsobia proti zápche.

Pri bolestivej menštruácii a na zmiernenie menopauzy

Bravčová pečeň je bohatá na železo. Jeho nedostatok počas menštruácie má na svedomí náš pocit únavy.

Čokoláda obsahuje meď. Zaženieme ňou chuť na sladké a zároveň aj málokrvnosť.

Sójové mlieko alebo tofu obsahujú izoflavóny, ktoré zmierňujú podráždenosť a nespavosť počas menopauzy.

Ďatelina lúčna obsahuje fytoestrogény, ktoré zmierňujú návaly tepla a zmeny nálad počas menopauzy.

Parmezán je bohatý na vápnik. Tým znižuje riziko rednutia kostí a pomáha aj uvoľňovať tuky.

Losos dodáva vitamín D, ktorý pomáha nášmu telu vstrebať vápnik. Ním potešíte pleť, kosti aj zuby. Zároveň pozitívne vplýva na hladinu estrogénu a pravidelná konzumácia chráni naše srdce.

Na schudnutie

Jahňacie mäso je bohaté na L-karnitín, ktorý nám pomáha spaľovať tuky.

Cícer je močopudný, čím pomáha nášmu telu zbavovať sa odpadových látok.

Grep má veľa vitamínov C, A a B. Nimi z tela dostávane škodlivé voľné radikály.

Vanilka zaháňa chuť na sladkosti.

Žuvačky pomáhajú udržať pocit sýtosti alebo aspoň bránia žuť niečo iné – teda maškrty.

Olomoucké syry majú veľa bielkovín a málo tukov.

Na lásku

Jahody sú najlepšie s čiernym korením. Zvyšujú chuť na sex, pomáhajú tvorbe krvi a ešte aj pôsobia antibakteriálne.

Ustrice sú bohaté na bielkoviny a zinok. Doslova stimulujú centrum chuti na romantické zážitky.

Čili vďaka kapsaicínu prekrvujú organizmus a dráždia nervové zakončenia.

Zázvor je nielen afrodiziakum, ale aj zabíja tuky.

Zeler má veľa vitamínu B a esenciálnych olejov, čím posilňuje chuť na intímne chvíľky.

Granátové jablko je bohaté na vápnik, draslík a flavonoidy, čo posilňuje chuť na zážitky vo dvojici.

Dôležitou súčasťou zdravej životosprávy je aj pitný režim. Odporúčame piť minerálne vody, nesladené čaje, príležitostne riedené ovocné džúsy a light nápoje.

Načrtli sme základné druhy potravín, ktoré by mala žena žijúca zdravým životným štýlom konzumovať pri svojej snahe o pekný zovňajšok a celkové zdravie.

Pozrite si FOTOGALÉRIU k článku TU

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom