Recept: Hokaidový špaldový koláč s čerstvým špenátom a feta syrom

Recept: Hokaidový špaldový koláč s čerstvým špenátom
Recept: Hokaidový špaldový koláč s čerstvým špenátom Mirka Lubertová

Víkend bez koláča by pre mnohých nebol ani víkendom. Nemusí byť však vždy sladký. Skúste sa inšpirovať týmto slaným zimným receptom, ktorý môžete použiť aj ako alternatívu obeda. Hokaidový špaldový koláč s čerstvým špenátom si určite zamilujete 🙂

Plnku berte, ako inšpiráciu, pokojne si ho naplňte tým, čo máte radi vy. Prípadne, čo doma nájdete 🙂

Korpus :

200 g špaldovej múky (alebo zmesi bezlepkovej múky na univerzálne pečenie)

100 g ghee alebo normálneho masla

štipka koriandru

sušený rozmarín

himalájska soľ

1 vajíčko

Plnka:

čerstvý špenát

1/2 hokaida

1-2 cibule

1 malý strúčik cesnaku

himalájska soľ

štipka kurkumy

feta syr

píniové semiačka

hroznový olej

Postup: 

V miske spracujeme špaldovú múku s mäkkým maslom, vajíčkom a štipkou soli, do kompaktnej masy. Spravíme z nej ,,bochník“, ktorý dáme do potravinovej fólie, alebo sáčku a necháme odpočinúť hodinku v chladničke. Bylinky na dochutenie cesta môžete zvoliť úplne podľa vašich predstáv.

Berte tieto, ako moju inšpiráciu obľúbených príchutí. Zapekaciu misku vytrieme maslom. Cesto rozdelíme na dve časti. Z jednej polovice cesta vymodelujeme korpus a dáme do zapekacej misky. Na panvici zohrejeme hroznový olej, opražíme očistenú cibuľu a pridáme na kocky pokrájané hokaido. Kto chce môže ošúpať, ale je to zbytočné, v šupke sa nachádza najviac vitamínov, stačí ju dôkladne vydrhnúť napríklad kefkou na zeleninu. Orestujeme a pridáme cesnak s kurkumou. Všetko dôkladne premiešame a pridáme čerstvý špenát. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť do polomäkka. Zeleninovú zmes dáme na korpus. Prekryjeme ju tenkými narezanými plátkami z druhej polovice cesta. Všetko spolu necháme zapiecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlatista čo trvá približne 40 minút. Môžeme zľahka vychladené podávať.

Mirka Luberdová

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom