Jedlý hmyz búra konvencie, predsudky aj stereotyp. Kým v krajinách Ázie alebo Latinskej Ameriky je niečo také úplne bežná záležitosť, v našich zemepisných šírkach ide stále skôr o exotiku. Treba však povedať, že neprávom a má to minimálne 7 dobrých dôvodov. Čítajte ďalej, dozviete sa, ktoré to sú!
1. Takmer žiadne nezdravé tuky
Klasické mäso je nepochybne chutné, či už vyprážané, grilované alebo pečené. Jeho najväčšou nevýhodou však je, že obsahuje príliš veľa tuku. Výsledok? Čoraz vyššie riziko nadváhy a stále viac ľudí s kardiovaskulárnymi problémami.
Jedlý hmyz naopak nemá takmer žiadny tuk, presnejšie povedané, iba 2 až 3 percentá z celkového objemu všetkých živín. Tak málo tuku nemá prakticky ani to najviac chudé mäso. Pri tukoch však treba rozoznávať aj to, či ide o nasýtené alebo nenasýtene tuky. Tých druhých, čiže zdravších, je naopak v hmyze úplne ideálny objem.
2. Skvelý zdroj proteínov
Naopak, jedlý hmyz obsahuje obrovské množstvo proteínov, ktoré môže smelo konkurovať akémukoľvek živočíšnemu zdroju. Niektoré druhy hotových produktov s obsahom sušeného hmyzu môžu v 100 gramoch potraviny obsahovať až 60 gramov bielkovín. To je 3-násobné množstvo oproti kuraciemu, bravčovému či hovädziemu mäsu.
Na rozdiel od rastlinných zdrojov sú tieto proteíny „plnohodnotné“ a sú teda oveľa lepšou alternatívou ako zelenina alebo strukoviny. Navyše, tieto obsahujú až príliš veľa vlákniny, ktorá môže spôsobiť zažívacie a tráviace ťažkosti.
3. Využiteľný v rozličných receptoch
Hmyz nemusíte konzumovať iba v surovom stave, ako je tomu v krajinách južnej Ameriky, Afriky alebo Ázie. Ako surovina je využiteľná v takmer nekonečnom množstve receptov, či už pri pečení, grilovaní, varení alebo pokojne aj vyprážaní.
Zakúpiť si viete aj cvrčiu múku alebo cvrčí prášok, ktorý sa dá pridať do klasickej múky ako doplnok a následne viete túto kombináciu využiť v ľubovoľnom jedle. Či už pôjde o palacinky, slané koláče alebo aj obaľovanie v strúhanke, vajci a múke, hmyz a suroviny s jeho obsahom majú univerzálne a flexibilné použitie.
4. Šetrný k životnému prostrediu a k planéte
O 30 rokov by malo našu planétu obývať 9 miliárd ľudí, čo znamená pre ekosystém enormnú záťaž. O hmyze ako o jedle budúcnosti sa preto začalo uvažovať aj v súvislosti s udržateľnosťou, ekológiou a šetrnosťou k životnému prostrediu.
Oproti živočíšnej výrobe, ale aj oproti pestovaniu niektorých poľnohospodárskych plodín, je jedlý hmyz nepomerne ekologickejšia alternatíva. Jeho chov za účelom konzumácie je trvalo udržateľný, energeticky nenáročný, spotrebuje sa pri ňom veľmi malé množstvo vody a krmiva a nároky na priestor sú oproti dobytku minimálne.
5. Vitamíny, minerály aj aminokyseliny
Pri dôležitých živinách ešte zostaneme pri 5. dôvode v poradí. Okrem spomínaných bielkovín je jedlý hmyz zdrojom všetkým 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudský organizmus nevie vyrobiť, no zároveň ich potrebuje k plnohodnotnému životu.
Z vitamínov sa tu nachádzajú vitamín A, vitamín C a vitamíny B2, B3 a B12. Hmyz obsahuje tiež množstvo dôležitých minerálov, napríklad železo, ktoré je s vitamínom B12 dôležité pre krvotvorbu a krvný obeh. Z tých ostatných tu sú vápnik, horčík, selén aj zinok. Zabúdať netreba ani na bohaté zastúpenie omega-3 mastných kyselín.
6. Prirodzená potrava
O jedlom hmyze sa hovorí ako o potravine pre 21. storočie, no vôbec nejde o nejakú krátkodobú módnu záležitosť, ktorá by mala čoskoro upadnúť do zabudnutia. Ak ste to ešte nevedeli, tak hmyz je v podstate jednou z najviac prirodzených potravín pre ľudí vôbec. Dôvod? Stačí sa pozrieť na život pravekého človeka.
História nás totiž učí, že ľudia sa 20 tisíc rokov dozadu úplne bežne živili hmyzom, ktorý dopĺňal ich jedálniček pozostávajúci z ovocia, orechov, semiačok a rýb. Vo svojej podstate tak ide skôr o návrat k tradičnému, prirodzenému a overenému stravovaniu.
7. Veľký výber hotových produktov
Okrem možnosti konzumácie samotného hmyzu alebo využitia niektorých „polotovarových“ surovín si viete vybrať aj veľké množstvo hotových potravín. Najčastejšie sa v nich využívajú cvrčky alebo múčiar obyčajný. Môže ísť o neochutené aj ochutené produkty, napríklad s chilli, škoricou, bylinkami alebo aromatickými koreninami.
Veľmi populárne sú snacky, napríklad ako chrumkavé larvičky alebo chrumkavé cvrčky bez končatín a s tepelným spracovaním. Hmyz si môžete dať aj na raňajky v podobe cereálií s jeho obsahom a na desiatu či olovrant sú ideálne cvrčie tyčinky.
Informačný servis