Že vám avokádo nechutí?! Tieto recepty zmenia váš pohľad a budete sa musieť krotiť, aby ste nevykúpili zásoby avokáda zo supermarketov! Prinášame vám prvý diel zo série zdravých, sladkých receptov s využitím avokáda.
Čo je avokádo
Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztékovia ho nazývali aj „ovocím plodnosti“. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu.
Je plné fytochemikálií,ako sú:
karotenoidy (beta-karotén, alfa-karotén a luteín)
flavonoidy
fytosteroly (beta-sitosterol, campesterol a stigmasterol)
Prečítajte si aj: Zdravá alternatíva pre milovníkov nutelly
Poskytuje: vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov, nenasýtených mastných kyselín (hlavne kyselina olejová) a tzv. mastných alkoholov, draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B.
Čokoládová symbióza
Potrebujete:
1 šálku špaldovej múky
1 a 1/3 hrnčeka hladkej múky (vhodnejšie pre zdravie by sme navrhovali kokosovú múku)
1/2 hrnčeka holandského kakaa
1 lyžičku sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky práškovej stévie, alebo 20 kvapiek stévie ( ak neobľubujete sladidlo, 3/4 pohára kr. cukru)
1/3 pohára roztopeného kokosového oleja
1/2 šálky roztlačeného avokáda
3 vaječné bielka
2 lyžičky vanilkovej esencie
1/2 pohára čokoládových lupienkov,alebo nasekaných kúskov tmavej čokolády
Postup:
V jednej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie.
V druhej miske vyšľahajte cukor so stéviou a kokosovým olejom, pridajte bielka, vanilku a rozpučené avokádo. A na nízkom stupni miešajte dohladka.
Pridajte už zmiešané suché ingrediencie a šľahajte na nízkom stupni, Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády a premiešajte vareškou. Nezľaknite sa, cesto sa bude trošku drobiť, ak ho však budete mať veľmi sypké pridajte trošku vody.
Cesto dajte do chladničky na hodinu. Po hodine vyberte cesto, sformujte do malých guličiek, ktoré poukladáte na papier na pečenie a mierne stačíte do plochého tvaru.
Pečte na 150 stupňoch približne 17-19 minút. Pozor, aby ste ich nevysušili príliš dlhým pečením.