Fakty o čokoláde- budete ju mať ešte radšej!

čokoláda, žena, vlasy, kakao, sladkosti, lahodná chuť, hnedá
shutterstock.com

Priznajme si. Kto z nás nemá rád sladké? Aj tí najsporadickejší konzumenti sladkostí, majú občas chuť na poriadnu čokoládu. Prečítajte si, prečo je dobré raz za čas si ju dopriať.

1.Prirodzene tlmí bolesť

Ak si doprajete čo i len malé množstvo čokolády s vysokým obsahom kakaa, okamžite po konzumácii nastáva v mozgu proces vyplavenia endorfínov, ktoré majú charakter prírodných opiátov a tie spôsobia malý výbuch šťastia v našom mozgu.

2.Viac rozkoše ako bozkávanie

Ak si necháte čokoládu pomaly rozpustiť v ústach, má to oveľa väčší efekt ako keby ste sa bozkávali. Dokazuje to aj štúdia z University of Sussex, keď monitorovali tep viac ako 20 bozkávajúcich sa dvojíc. Dokázalo sa, že pri jedení čokolády bol tep oveľa vyšší ako pri samotnom akte bozku.

3.Skvelý životabudič

Čokoláda obsahuje kofeín a theobromín- látky zvyšujúce energiu. Čím je čokoláda tmavšia a teda obsahuje viac kakaa, tým viac energie získate. (A to bez zbytočného cukru- 100g horkej čokolády s 90% obsahom kakaa má iba 7g cukru! )

4.Skutočne vám pomôže cítiť sa lepšie

Vôňa čokolády aktivuje procesy v mozgu,ktoré vyšlú signál relaxovať.

5.Vedeli ste, že po čokoláde budete múdrejšími?

Štúdie z roku 2006 poukázali na fakt, že konzumácia kakaa s vysokým obsahom flavonoidov počas 5 dní zlepšuje prietok krvi do mozgu a tým umožňuje rýchlejšie reakcie a zlepšuje mozgové funkcie.

čokoláda, žena, smiech, dobrá nálada, pozitívne myslenie, krása, pleť
shutterstock.com

6.Konzumáciou čokolády môžte predísť zubným kameňom

Japonskí vedci zistili, že čokoláda má oveľa menej negatívny vplyv na náš chrup, v porovnaní s inými sladkosťami. Vďaka anti-bakteriálnemu účinku kakaa. Aj v tomto prípade platí, že čím tmavšia je čokoláda, tým lepšie, pretože obsahuje menej cukrov ako mliečne čokolády.

7.Mliečny čokoládový nápoj je lepšou po-tréningovou voľbou ako sport drinky

A to najmä pri rekonvalescencii po náročnom športovom výkone.

10 faktov o káve, ktoré sa oplatí vedieť

8.Kakao ako platidlo

V minulosti si niektoré civilizácie vážili kakao a jeho účinky natoľko, že sa stalo dokonca platidlom. U Mayov stál napríklad otrok 100 kakaových bôbov, služby prostitútky vyšli na 10 bôbov.

9.Predlžuje život

Vďaka antioxidantom obsiahnutým v čokoláde, si jej konzumovaním jeden až tri krát do mesiaca môžte o nejaký ten čas predĺžiť život a taktiež si ho spraviť šťastnejším.

10. Tak trochu superschopnosti

Vďaka čokoláde môžte získať nadprirodzené schopnosti. Tak trochu a z určitého pohľadu- je totiž dokázané, že po konzumácii veľkého kusu tmavej čokolády sa vám zlepší na nejaký čas zrak a to najmä za situácií, kedy je znížená viditeľnosť, napríklad v šere.

masáž, čokoláda, wellness, relax, čokoládový zábal, čokoládová maska

11.Môžte predísť cukrovke

Vraj so sladkosťami predísť cukrovke- nemožné? Horkou čokoládou áno. Flavonoidy v nej obsiahnuté majú protizápalové a protizrážanlivé účinky a tým redukujú riziko cukrovky, zlepšením inzulínovej senzibility.

12.Naozaj prospešná pre srdce

Niektorí tvrdia, že konzumáciou horkej čokolády, ktorá je bohatá na antioxidanty, môžte znížiť riziko infarktu až o tretinu! A to vďaka jej schopnosti rozširovať cievy.

13.Chudnete? Čokoláda nie je tabu!

Zabudnite na trápenie sa bez sladkostí. Ak si pri redukčnej diéte doprajete kocku, či dve kvalitnej horkej čokolády, nielenže vás zasýti, ale potlačí chute na sladké, slané, alebo mastné jedlá.

14.Lepšou mamou vďaka čokoláde

Je dokázané, že matkám, ktoré počas tehotenstva jedli čokoládu sa narodili lepšie, spokojnejšie a usmievavejšie deti, ako tým, ktoré sa jej vyhýbali.

15.Zlepšuje libido

Talianska štúdia preukázala, že ženy, ktoré si pravidelne doprajú čokoládu majú oveľa lepší sexuálny život a sex prežívajú intenzívnejšie ako odporkyne čokolády.

V konečnom dôsledku má teda čokoláda omnoho viac pozitívnych účinkov ako by ste si mysleli. Je však dôležité nezabúdať, že pri všetkých bodoch máme na mysli čokoládu s vysokým obsahom kakaa a teda nie menej ako 70% horkú čokoládu, preto zabudnite na mliečne čokolády a „čokoládové pochúťky“, tie do tejto kategórie nespadajú.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom