Diéta z II. svetovej vojny pomohla žene schudnúť aj ušetriť

Diéta z II. svetovej vojny pomohla žene schudnúť aj ušetriť
www.dailymail.co.uk

Jedálniček podľa prídelovej kuchárky z druhej svetovej vojny pomohol žene znížiť krvný tlak, schudnúť 36 kilogramov a týždenne ušetriť vyše 60 eur.

Carolyn Ekins z Nottinghamu ako slobodná matka troch detí každý deň bojovala so zložitou finančnou situáciou. Stres sa navyše nepriaznivo prejavoval nielen na jej psychike, ale aj na tukových vankúšikoch, ktoré postupne obaľovali celé jej telo. Frustrovaná 48-ročná žena sa preto pustila do netradičnej diéty z čias druhej svetovej vojny, vďaka ktorej schudla desiatky kilogramov a týždenne ušetrila tri štvrtiny pôvodných nákladov určených na potraviny.

Diéta z II. svetovej vojny pomohla žene schudnúť aj ušetriť
www.dailymail.co.uk

Milovníčka histórie, ktorá sa rada zvŕtala v kuchyni, sa do zvláštnej výzvy pustila aj vďaka príbehom svojej svokry z čias druhej svetovej vojny. Carolyn si uvedomila, že aj napriek nedostatku jedla nebol britský národ nikdy taký zdravý ako práve v týchto rokoch. Krátko na to našla knižku s detailným rozpisom potravín na prídel, ktoré ľudia v období boja s nacistami konzumovali. Zúfalá Carolyn neváhala a netradičnú „diétu“ sa rozhodla vyskúšať. Za rok sa jej tak podarilo nielen výrazne ušetriť, ale aj schudnúť. Britka je teraz o 36 kilogramov ľahšia a jej výdaje na potraviny sa každý týždeň z pôvodných 84 eur znížil na 17 eur, čím za rok ušetrila vyše 3600 eur.

„Ako slobodná matka som mala finančné problémy ako aj problémy s váhou, ktoré výrazne ovplyvňovali môj život. Vždy ma však zaujímala vojenská úspornosť. Zo zábavy som začala variť podľa prídelovej kuchárky až mi napadlo, že by to mohla byť zaujímavá cesta ako popracovať na mojom zdraví a zároveň ušetriť peniaze,“ uviedla Carolyn, ktorá pred diétou vážila hrozivých 160 kilogramov.

„Prechod z moderného jedálnička plného umelých prísad, konzervantov a chemikálií na zvýraznenie chutí na takéto stravovanie bol zo začiatku zvláštny. Bola som tak zvyknutá na nezdravé jedlo, že to mojej tráviacej sústave spôsobilo menší šok. Z ničoho nič som precestovala v čase 60 rokov naspäť k proviantovej strave, ktorá bola oveľa chudodbnejšia a neprekypovala rôznorodými chuťami. Po asi týždni či dvoch som si však zvykla a začala túto stravu oceňovať aj vďaka výrazným zmenám v mojich chúťkach,“ vysvetlila trojnásobná matka.

Diéta z II. svetovej vojny pomohla žene schudnúť aj ušetriť
www.dailymail.co.uk

Carolyn vymenila rýchle občerstvenie a polotovary za recepty z čias, kedy si ľudia museli vystačiť so základnými potravinami, ktoré dostávali na prídel. Riadila sa pritom receptami z brožúrky o výžive, ktorú počas druhej svetovej vojny vydalo ministerstvo. Briti, podobne ako ostatné európske národy, vtedy mali podľa prídelu týždenne nárok na sto gramov slaniny alebo šunky, 226 gramov mletého mäsa, 50 gramov masla, 50 gramov syra, sto gramov margarínu, sto gramov stuženého tuku na varenie a liter a pol mlieka. Ďalej si mohli dopriať 225 gramov cukru, 50 gramov čaju a jedno balenie vajec raz za štyri týždne. Na prídel sa rozdávala aj zelenina, ovocie, chlieb a ovsené vločky. Ďalšie potraviny ako hrášok, sušené ovocie či ryby, ktorých bolo nedostatok, si mohli ľudia kúpiť len za špeciálne body. Britka tvrdí, že aj napriek obmedzenej škále potravín sa pôvodne mdlá chuť rýchlo vytratila.

Diéta z II. svetovej vojny pomohla žene schudnúť aj ušetriť
www.dailymail.co.uk

Diétu z minulého storočia zo zvedavosti vyskúšali aj Carolynine tri deti, nedodržiavali ju však so železnou pravidelnosťou ako ich matka. Tá po čase dokonca začala používať len tie kuchynské pomôcky, ktoré boli dostupné aj v 40. rokoch 19. storočia. „Takéto varenie mi zabralo viac času, ale nebolo to nemožné. Niektoré recepty ma vyšli len na 80 centov, takže som denne neminula viac ako tri eurá – bol to obrovský rozdiel.“ Výmena jedálnička, ktorý mal denne aj 5000 kalórií, na taký, pri ktorom prijímala menej ako 2000 kalórií, jej pomohla výrazne schudnúť. „Cítila som sa pritom zdravo a hladná som bola skutočne len výnimočne. Znížil sa mi aj krvný tlak. Návrat ku klasickým jednoduchým potravinám mi pomohol kontrolovať apetít a ľahko udržať vyjedanie chladničky na uzde,“ dodala spokojná Britka.

www.dailystar.co.uk, www.1940sexperiment.wordpress.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom