Premýšľate, čo urobiť, aby ste mali tento rok na Vianoce pečivo pekne vláčne? Tajomstvo tkvie nielen vo včasnom pečení, ale aj vo vhodnom skladovaní. V žiadnom prípade nestačí porovnať všetko cukroví do jednej krabice, a tú dať na chladné miesto. Každý druh si totiž žiada to svoje.
Základom pre správne rozležanie cukroviniek sú temné, chladné a suché priestory. Takže v tomto prípade sú vo výhode tí, ktorí majú špajzu alebo pivnicu. Inak musíte byť vďační aj chladnej predsieni alebo balkónu. Vonkajšie priestory ale nie sú príliš ideálne. Lepším variantom je, keď ho máte zasklený. Inak budete musieť neustále strážiť vonkajšie teploty, ktoré by nemali klesnúť pod nulu, aby pečivo nepremrzlo. Samozrejme sa u niektorých druhov nezaobídete ani bez chladničky.
Perníčky uložte do keramiky
Na zmäknutie potrebujú niekoľko týždňov perníčky a staročeské zázvorky. Aby sa pekne rozležali, na to vám poslúži keramická nádoba, ideálne taká, ktorá sa dá priklopiť. Na to sa hodia rôzne hrnce alebo pekáče. Vnútro nádoby starostlivo vyložte alobalom, a potom do nej vo vrstvách narovnajte pečivo.
Pokiaľ ste s pečením perníčkov zaváhali a máte obavu, že budú tvrdé, môžete vyskúšať radu našich babičiek. Do nádoby dajte polovicu jabĺčka, z ktorého sa postupne uvoľní šťava, a priestor sa tak zvlhčí. Položte ho však až hore, pod pokrievku, aby sa nedotýkalo perníčkov, a nezabudnite ho po pár dňoch vymeniť
Neplnené pečivo dajte do plastovej či papierovej krabice
Vanilkové rožteky, praclíky, linecké a ďalšie pečivo bez náplne narovnajte do plastovej dózy, ktorú vopred starostlivo vyložíte obrúsky alebo papierovými utierkami. Ak máte k dispozícii chladnú miestnosť, môžete ich pokojne dať aj do papierovej krabice. Nezabudnite rozložiť obrúsky aj na hornú vrstvu a škatuľu priklopiť vekom.
Keď potom linecké zlepíte alebo pečivo polejete polevou, mali by ste ho preložiť do papierovej krabice, prípadne plastovej dózy, a jednotlivé vrstvy oddeliť papierom na pečenie tak, aby sa vám k sebe neprilepili. Zatvorené krabice opäť uložte na temné a chladné miesto.
Výnimkou sú sušienky, ktoré majú zostať chrumkavé. To docielite tým, že ich dáte do plechovej dózy, ktorú uzavriete a uložíte v neprekúrenej, ale vykurovanej miestnosti, napríklad na dno skrine v spálni.
Kokosky patria do papierových sáčkov
Plastové ani iné krabice či dózy sa nehodia na skladovanie cukroví, ktoré sa pripravuje z vaječných bielkov, ako sú kokosky alebo snehové pusinky. Tie sa musia uchovávať v suchu, takže je najlepšie dať vždy pár kúskov do papierového vrecka. Tieto vrecká potom môžete narovnať do veľkej kartónovej krabice. Tak zaistíte, že sa k pečivu nedostane vzduch a nenavlhnú.
Nepečené pečivo patrí do chladničky
Samostatnou kategóriou je pečivo nepečené, ako sú napríklad rumové guličky alebo osie hniezda. To je nutné uchovávať v chladničke, pretože sa rýchlo kazí. Uskladňujte ho v plastových dózach s dobre tesniacimi viečkami, ktoré pre istotu ešte zo všetkých strán vyložte alobalom. Jedine tak zaistíte, aby cukroví nenatiahlo vône z údenín a ďalších pochutín, ktoré sú v chladničke.
Zdroj: magazin.recepty.cz, jimejinak.cz, lifee.cz, www.dumazahrada.cz