DJ/PR Ľadové čaje sú rovnako ako tie teplé, celosvetovo rozšíreným drinkom. Čaj je jednoducho obľúbený nápoj, ktorý si nechceme odoprieť ani v lete. Patríte tiež medzi hrdých fanúšikov tohto jedinečného osvieženia s neodolateľnou chuťou? Potom je práve teraz ideálny čas dozvedieť sa o ňom pár zaujímavostí.
Aj ľadový čaj má svoj deň / dni
Možno vás to prekvapí, ale aj ľadový čaj má svoj deň. Vlastne, čo deň?! Ľadový čaj je v súčasnosti tak populárny, že mu patrí celý jeden mesiac. V USA je totiž mesiac jún stanovený ako mesiac ľadového čaju. Dňom ľadového čaju stanovili 10. jún.
Má za sebou bohatú históriu
Ice Tea, alebo ak chcete ľadový čaj, sa začal objavovať v USA už v 60. rokoch 19. storočia. Prvý tlačený záznam o tomto nápoji pochádza z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová odporučila vo svojej publikácii Houskeeping nechať lúhovať jeden deň zelený čaj, ďalší deň potom naplniť pohár ľadom, dvoma lyžičkami cukru a následne to všetko zaliať pripraveným čajom.
Za „boom“ môže Svetová výstava
Obľúbenosť ľadového čaju výrazne stúpla po tom, čo ho majiteľ čajových plantáží Richard Blechynden predstavil na Svetovej výstave v roku 1904 v St. Louis. Teplé počasie ho inšpirovalo k novej receptúre. Jednoducho ku svojim ochutnávkam čaju pridal ľad a osviežujúci nápoj sa takmer okamžite stal veľkým hitom. Rozšíril sa po celej Severnej Amerike a stal sa neoddeliteľnou súčasťou mnohých domácností a spoločenských udalostí.
Pýši sa vlastným príborom
Máloktorý nápoj sa môže pýšiť tým, že na jeho konzumáciu bol vyvinutý špeciálny druh kuchynského náčinia. Ľadový čaj je ale jednou z mála výnimiek. Jeho popularita bola totiž počas krátkej doby tak veľká, až viedla ku vzniku nového príboru. Začali sa používať lyžičky s dlhou rukoväťou, vhodné na premiešanie cukru vo vysokých pohároch.
Nie je čaj ako čaj
Aj v prípade ľadových čajov platí – iný kraj, iný mrav. Po celom svete sa môžete stretnúť s rôznym spôsobom spracovania a odlišnú chuťou. V niektorých európskych krajinách môžete kúpiť nesýtené aj sýtené ľadové čaje. V Japonsku zase preferujú nesladený zelený čaj, ktorý je bežne dostupný v predajných automatoch. Indický ľadový čaj (Chai) dostanete na mnohých miestach okolo sveta a obsahuje indické korenie, zatiaľ čo thajská verzia je sladená cukrom a kondenzovaným mliekom. V južných častiach USA je obľúbený sladký čaj, v iných končinách zeme sa podáva nesladený.
Nepreberné množstvo variantov po celom svete
Dnes sú ľadové čaje rozšírené po celom svete. Zákazníci majú na výber z bohatej ponuky chutí.
Od klasických zelených čajov až po čaje s ovocnými príchuťami. Lipton predstavil svoju prvú verziu ľadového čaju Lipton Ice Tea, vo forme práškovej zmesi v USA, v roku 1964. Cestu do Európy si značka našla o 14 rokov neskôr a odvtedy neustále rastie. V roku 1991 Lipton začal uvádzať na trh fľaškový ľadový čaj. V súčasnosti je k dispozícii vo viac ako sto rôznych krajinách po celom svete.
Nebojte sa párovania chutí
Ak patríte medzi milovníkov párovania najrôznejších chutí, doprajte si na obed či večeru aj pohárik ľadového čaju, ktorý vytvára ideálnu kombináciu s rôznymi druhmi jedla. Napríklad čierny čaj s citrónovou príchuťou sa skvele hodí k údenej rybe, broskyňový variant je zasa vhodný k červenému mäsu. Zľahka trpká chuť zeleného čaju je ideálna napríklad k pokrmom z bieleho mäsa alebo rýb.