Čo sa cez Vianoce pečie vo svete?

Čo sa cez Vianoce pečie vo svete?
Čo sa cez Vianoce pečie vo svete? Foto: www.gettyimages.com

Existuje mnoho rôznych druhov vianočných cukroviniek, ktoré sú obľúbené vo svete. Niektoré z najpopulárnejších druhov sú vianočné perníčky, linecké pečivo, zdobené cukrovinky, medovníky a cukrovinky s vianočnými motívmi, ako sú napríklad snehuliaci alebo stromčeky. Niektoré krajiny, ako je napríklad Španielsko, Taliansko, Francúzsko alebo Holandsko majú tiež svoje vlastné typické druhy cukroviniek..

Typickými pečenými sladkosťami v Španielsku sú:

polvorones (súčasť vianočného balíčka)
mantecados (mandľové sušienky)
turrón (nugátová tyčinka)
roscon de reyes (koláč s mandľami)
turrón de jijona (nugátová tyčinka z Jijony)
turrón de Alicante (nugátová tyčinka z Alicante)
polvorones de almendra (mandľový koláč)
tocino de cielo (mäkký karamelový dezert)
rosquillas (šišky)
neulas (sušienky)

Typickými cukrovinkami, ktoré sa pripravujú pred Vianocami v Taliansku, sú:

panettone (sladká žemľa so sušenými ovociami)
pandoro (biela sladká žemľa so smotanou)
panforte (krehký koláč so sušeným ovocím a orechmi)
torrone (nugátová tyčinka s orechmi)
cantuccini (mandľové sušienky)
struffoli (malé cukrovinky)
biscotti di prato (mandľové sušienky)
zaletti (kukuričné sušienky)
pfeffernüsse (korenené cukrovinky)
pandoro (vianočný koláč s vanilkovým príchuťou)
marzapane (škoricové pečivo)
cavallucci (mandľové pečivo)
cicerchiata (karamelové pečivo)
mostaccioli (pečené pečivo z vína a orechov)

Vo Francúzsku sa cez Vianoce pripravuje typické pečivo ako:

bûches de Noël (vianočné koláče v tvare dreva)
galette des rois (francúzske vianočné koláče)
macarons (makrónky zo mandľovej múky)
financiers (malé perníčky zo slnečnicových semienok)
pâte de fruits (ovocie v cukre)
cannelés (malé vanilkové koláče)
escargots de Noël (vianočné sušienky v tvare ulít)
petits fours (malé zákusky)
croquembouche (koláč zo sladkého cesta a karamelu)

A čím vás pohostia pred Vianocami v Holandsku?

speculaas (perníčky s korením)
boterkoek (maslom cesto)
gevulde speculaas (plnené perníčky)
kerstkransjes (vianočné sušienky v tvare koruny)
kruidnotén (cukrovinky z orechov a korenia)
taai-taai (škoricové pečivo)
stoletjes (vanilkové pečivo)
krakelingen (pečené pečivo)
gevulde speculaas koekjes (plnené perníčky)
pepernotén (škoricové pečivo)

V ďalších krajinách sveta sa pripravujú rôzne netypické sladké jedlá, napríklad:

v Brazílii sa pripravuje „bolo rei“ (slávny vianočný koláč)
v Peru sa pripravuje „panetón“ (vianočný koláč s kandizovaným ovocím)
v Mexiku sa pripravujú „rompope“ (alkoholická mandľová pochúťka) a „rosca de reyes“ (vianočný koláč)
v Nemecku sa pripravujú „lebkuchen“ (perníčky s medom) a „stollen“ (vianočný koláč s mandľami a orechmi)
v Rusku sa pripravujú pryaniki (škoricové pečivo) a čiapka (vianočný koláč)
v Poľsku sa pripravujú „pierniczki“ (perníčky) a „makowiec“ (makový koláč)
v Číne sa pripravuje „mooncake“ (slávny vianočný koláč).

Všeobecne v Ázii a Afrike typické vianočné sladké pečené jedlá príliš nenájdete. Vianoce sa v týchto kontinentoch neoslavujú v rovnakom rozsahu ako v Európe a Severnej Amerike. Každá krajina má však vlastné špecifické sladké pečené jedlá, ktoré sa pripravujú na rôzne príležitosti. Napríklad v Maroku sa pripravuje sladké pečené jedlo zvané „couscous aux fruits secs“ (škoricové pečené jedlo s orechmi a sušeným ovocím), v Južnej Afrike sa pripravuje „melktert“ (syrový koláč), v Indii sa pripravuje „gulab jamune“ (syrové guľôčky) v medovom sirupe) a v Japonsku sa pripravuje „mocha“ (rýžové gule plnené sladkým predjedlom).

A na záver sa vrátime späť do Európy. Jedným z príkladov sladkých jedál, ktoré sa pripravujú v rôznych krajinách sveta, je „kürtőskalács“ z Maďarska. Ide o sladkú roládu z cesta, ktorá sa pečie na dlhom špajlovom kolíku nad otvoreným ohňom. Potom sa posype orechmi, cukrom alebo škoricou a podáva sa teplá.

Recept:

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
250 ml mlieka
50 g cukru
1 lyžička soli
1 lyžička kypriaceho prášku
2 vajcia
1 lyžica medu
2 lyžice orechov na posypanie

Postup:

V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a kypriaci prášok.
Pridajte mlieko, vajcia a med a zamiešajte hladké cesto.
Nechajte cesto oddýchnuť aspoň hodinu.
Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na tenký plát.
Na špajli nakrájajte cesto na dlhé prúžky.
Zasuňte špajle s cestom nad otvorený oheň a opatrne ich otáčajte, kým sa cesto neupečie.
Posypte orechy alebo cukrom a podávajte teplé.

Že vám to pripadá povedome? Áno, u nás sa s podobným môžete stretnúť pod názvom trdelník. Podobne, ako si jeho autorstvo nárokujeme my aj Slováci, o kürtőskalács sa hádajú maďarskí a rumunskí cukrári.

Pravdou je, že cukrári a pekári jednotlivých národných kuchýň sa ovplyvňujú vzájomne. Každý národ má svoje vlastné typické sladké pečené jedlá, ktoré sú výsledkom historických a kultúrnych vplyvov. Napríklad francúzska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a mnoho cukrárov a pekárov z iných krajín sa učí znalosti a zručnosti od francúzskych majstrov. Rovnako tak sa ale aj francúzski cukrári a pekári nechávajú inšpirovať cukrovinkami z iných krajín. Medzi cukrármi a pekármi existuje silná komunita, ktorá sa vzájomne ovplyvňuje a zdieľa recepty a zručnosti. A tak to má byť. To je pravý Svet cukrárov…

Zdroj: www.svetcukraru.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom