Na svete snáď existuje málo ľudí, ktorí neskúsili lahodnú chuť čokolády a dokážu jej odolať. V čom spočíva tajomstvo tohto sladkého pokušenia?
Čokoláda. Milovaná i nenávidená zároveň. Milujeme ju preto, lebo vie vyčariť slastný okamih v našej mysli. Nenávidíme preto, lebo z nej priberáme. Čo robí čokoládu tak neodolateľnou? Prečo sa jej nevieme nabažiť?
Vedci z Univerzity v Michigane sa rozhodli nájsť odpoveď a svoj výskum realizovali na vzorke laboratórnych potkanov. Hlodavcom ponúkli čokoládu a zároveň stimulovali potkanom určitú časť mozgu, pretože vychádzali z predpokladu, že neodolateľnosť čokolády je spätá s túžbou. Zistili, že nutkanie sa prejedať, úzko súvisí s touto časťou mozgu, rovnako ako s hladinou prirodzene sa vyskytujúcej chemickej látky – enkefalínu.
Za naše prejedanie môže enkefalín
Enkefalín je chemická látka príbuzná viac známeho endorfínu, ktorá vzniká v mozgu a viaže sa na rovnaké receptory ako pri anestézii alebo užívaní návykových látok. Vedci počas výskumu sledovali potkany a zároveň prostredníctvom implantovaných sond i hladinu enkefalínu. Čím vyššia bola jeho úroveň, tým sa hlodavce stávali pažravejšie.
Čokoláda má schopnosť stimulovať náš mozog k pažravosti
Ľudský mozog disponuje rozsiahlymi systémami, ako prinútiť organizmus k nadmernej spotrebe. V prejedaní sa teda nie sme sami. Michiganskí vedci tvrdia, že rovnaké oblasti mozgu sa stávajú aktívnymi i u obéznych ľudí, keď vidia potraviny alebo u narkomanov pri pozeraní drogových scén.
Takže za neodolateľnosťou čokolády je skrytá naša chémia v tele.