Tradičné jedlo k pivu alebo vínu.
Na chutné škvarkovo zemiakové pagáče budeme potrebovať
Suroviny:
100 g varených prelisovaných zemiakov, 350 g hladkej múky, 1 vajce, 10 g droždia, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 250 g mletých oškvarkov, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie a žĺtok na potretie
Postup:
Múku preosejeme a zmiešame s oškvarkami. Pridáme zemiaky, kyslú smotanu, vajce a droždie. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vypracujeme cesto, ktoré dva až tri razy poprekladáme a zakaždým necháme asi desať minút odpočívať.
Cesto rozvaľkáme do hrúbky 2,5 mm, navrchu jemnými rezmi cesto ozdobíme mriežkami alebo štvorčekmi.
Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na plech a pečieme približne 15 minút dozlatista pri teplote 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C.