Z každej strany počúvate, ako je dôležité zdravo sa stravovať, no ako by mal vlastne vyzerať váš jedálniček na chudnutie, a aké potraviny v ňom nesmú chýbať?
Väčšina z nás si uvedomuje, čomu sa má počas zhadzovania kíl vyhnúť. No často si však lámeme hlavu nad tým, čo vlastne jesť počas dňa a aké potraviny by mali v našej strave dominovať. Zisťovali sme to za vás.
Vo vašom jedálničku by malo prevažovať nasledovné
Zelenina – zo zeleniny jedzte všetko a množstvo riešte až v prípade, že sa vám z jej nadbytku robí zle.
Ovocie – môžete rôzne druhy len tu už pozor na množstvo. Napríklad kilo ovocia asi nebude šťastnou voľbou.
Lekári varujú: Niektoré rastlinné produkty môžu pri liečbe rakoviny viac uškodiť ako pomôcť!
Obilniny a pečivo – nepražené müsli , celozrnné obilné kaše, žitný celozrnný chlieb, celozrnné a viaczrnné pečivo, knackebrot, pufované chleby s obsahom vlákniny nad 5-6 %.
Ryža – nelúpaná, indiánska, basmati.
Zemiaky – preferujte varný typ, ktorý nemá takú tendenciu sa rozvárať (varte radšej so šupkou).
Ryby – konzumujte veľa rýb. Vhodný je kapor, pstruh, žralok, makrela, sardinky, morská šťuka, treska, losos, tuniak, úhor, sleď, občas kvalitná konzerva tuniaka vo vlastnej šťave.
Celozrnné cestoviny – celozrnné alebo kvalitné talianske cestoviny z tvrdozrnnej pšenice (semoliny), môžu byť aj s prímesami – napr. so špenátom, alebo cestoviny zo špaldovej či žitnej múky.
Nemáte radi zeleninu? Môže za to genetika!
Mäso – zvoľte morčacie mäso, kuracie, králičie mäso, chudé hovädzie, teľacie, jahňacie. Z údenín občas morčaciu a kuraciu šunku, a však s vysokým obsahom svaloviny – vyšší ako 90 % – a obsahom tukov do 3 % a soli pod 2 %.
Tvrdé syry – iba do 20 % tuku v sušine (sušina je u týchto syrov cca 50 %, to znamená, že výsledný obsah tuku je 10 %), menej tučné kozie a ovčie syry, nesladený polotučný tvaroch, cottage,
Z ostatných mliečnych výrobkov – jogurty (správny jogurt by nemal obsahovať želatínu a škrob), jogurtové mlieka, kefíry, zákysy, acidofilné mlieka, všetko s obsahom tuku 2-3 %. Môžete aj maslo, ale v malom množstve.
Zdravé potraviny nájdete aj v týchto skvelých e-shopoch:
Strukoviny – najmä šošovicu, hrach. Fazuľu a sójové mäso menej.
Z tukov – olivový, ľanový, repkový, slnečnicový, sójový a sezamový olej. Kvalitné margaríny. Menej slepačie vajcia.
Tekutiny – sú veľmi dôležité. Vsaďte na čistú nesladenú vodu a kvalitné čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťavy pite vzhľadom k obsahu energie len občas a vždy je dobré ich riediť čistou vodou v pomeru 1:2.
Korenie a dochucovadlá – bez výčitiek môžete používať zázvor, cesnak, melasu, petržlen, chren, bylinky, čierne mleté korenie, vanilku či horčičné semienko a akúkoľvek koreninovú zmes, ktorá neobsahuje príliš vysoký podiel kuchynskej soli.