Zistite, ktoré potraviny vám v tom bránia, alebo vás na vašej ceste brzdia.
Všetko je o rovnováhe
V dnešnej dobe, keď sa veľmi veľa hovorí o prekyslení organizmu, vieme, že keď nejeme zeleninu a nepijeme čistú vodu, veľmi svojmu zdraviu nepomáhame. Vedeli ste ale, že aj činnosti, ktoré vykonávame, robia prostredie v našom tele kyslejšie alebo zásaditejšie?
Čo je prekyslenie organizmu?
Prekyslenie je zvrat prirodzenej zásaditej reakcie vnútorného prostredia ľudského organizmu na kyslú v dôsledku kyselinotvornej stravy civilizovaného človeka. Dnešná strava prevažnej väčšiny ľudí je na 98% kyselinotvorná. Adekvátna strava človeka má však byť v priemere z 80% zásadotvorná a len z 20% kyselinotvorná. Táto zmena, ktorú uskutočnil človek, je jednou z hlavných príčin väčšiny ľudských chorôb.
Prečítajte si aj: Parazity: Neviditeľný nepriateľ tela
[cption id=“ttchment_29877″ lign=“lignright“ width=“640″] shutterstock.com[/cption]
Zásadité aktivity vs. kyselinotvorné
Nielen strava, ale aj činnosti, ktoré vykonávame, dokážu ovplyvniť pH hodnoty v našom tele. To, aké máme pH moču si dokážeme jednoducho zmerať lakmusovými papierikmi.
pH 9: relaxácia, meditácia, láska…
pH 4: prepracovanosť, hnev, žiarlivosť, strach, chronický stres…
80 na 20
Tentokrát nie je reč o krvnom tlaku, ale o ideálnom pomere živín na vašom tanieri. Osemdesiat percent by mali tvoriť zásadité potraviny, resp. potraviny pôsobiace na náš organizmus zásadito a zvyšných 20% sú potraviny spôsobujúce kyslé pH v organizme.
[cption id=“ttchment_29878″ lign=“lignright“ width=“640″] shutterstock.com[/cption]
Silne zásadotvorné
pH 9: mladý jačmeň, citrón, červený melń, petržlen
pH 8,5: riasa agar (robí sa z nej želé), melón cantaloupe, chilli, datle, figy, mango, hrozno
Mierne zásadotvorné
pH 8,5-8: ovocné a zeleninové šťavy, bylinný čaj, hrozienka, hrušky, ananás, makové mlieko, avokádo, dyňa, maliny, grep, broskyne, cesnak, špenát, kokosový olej. morská soľ
pH 8-7,5: cvikla, papriky, brokolica, karfiol, kapusta, tekvica, bataty, kakaové bôby, karob, aloe vera, zázvor, pomaranč
pH 7,5: uhorka, artičoky, čerešne, višne, rajčiny, kokos, med, mladé fazuľky, miso,
pH 7,5-7: amarant, quinoa, reďkovka, bio sója, chren, instantné droždie, olivový olej, ľanový olej, mandle, gaštany
Neutrálne
pH 7: Surové mlieko, nesladený jogurt, srvátka
Mierne kyselinotvorné
pH 6,5-6: špalda, brazilské orechy, vaječné bielka, cottage, slivky, čučoriedky, brusnice, pasterizované kozie mlieko, šošovica, jačmeň, vlašské orechy, mliečne výrobky, fruktóza, melasa, horčica, slnečnica, popcorn neochutený
pH 6: pohánka, celozrnné krekry, ryža červená, hnedá a basmati, ovsené vločky, tvaroh, tvrdý syr, bryndza, majonéza, zemiaky
pH 5,5: ryby, víno, morské plody, konzervy, šľahačka, sladené džúsy, sladené jogurty, sladené mlieka, domáci tabak
Silne kyselinotvorné
pH 5: kuracie mäso, morčacie mäso, zverina, zajac, hnedý cukor, čokoláda, cestoviny, krupica, bonbóny, sladené nápoje, energetické nápoje, káva, čierny čaj, alkohol, soľ
pH 5-4: hovädzie mäso, bravčové mäso, biely cukor, biela múka, biely chlieb a pečivo, lieky, cigarety, coca cola