Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a preto by v nej nemalo chýbať čerstvé ovocie a zelenina.
Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Lenka Skalická, ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých aj detí. V súčasnosti podľa nej otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže rezonuje nielen v odbornej, ale i v laickej verejnosti.
Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. „Vo výžive majú nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu,“ informovala s tým, že ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich porciách denne, najmä v čerstvom stave.
Výživová hodnota zeleniny sa však neznižuje ani dusením, varením či restovaním. „Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na ich dôkladné umývanie,“ dodala Lenka Skalická. Ovocie i zelenina obsahujú päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného ide o vitamíny, vlákninu, mastné kyseliny, fruktózu a iné jednoduché cukry, ako aj minerálne látky a z nich predovšetkým draslík.
Od roku 2009 sú slovenské základné a materské školy podľa hovorkyne ÚVZ SR zapojené do projektu „Školské ovocie – Ovocie a zelenina do škôl“. Jeho cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku. Do programu sú podľa Skalickej zapojené materské a základné školy pre žiakov od šesť do 15 rokov a špeciálne druhy škôl pre žiakov od troch do 15 rokov.
„Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál a sú určené len na konzumáciu žiakmi v rámci projektu,“ doplnila pre agentúru SITA. Tento projekt je financovaný z Európskej únie, pričom finančná podpora EÚ pre Slovenskú republiku bola pôvodne určená pre zhruba 300-tisíc detí vo veku od troch do 15 rokov. Preto na projekt „Školské ovocie – Ovocie a zelenina do škôl“ s cieľom zlepšiť stravovacie návyky detí a znížiť výskyt obezity vyčlenila únia pre 27 členských štátov 90 miliónov eur.
„Takmer tri štvrtiny ceny dodávaného ovocia a zeleniny do slovenských škôl hradí Európska únia, rodičia prihlásených detí uhradia zvyšných 27 percent,“ uzavrela pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.