Pošteklite svoj apetít nezameniteľnou chuťou tejto dobroty.
Suroviny na cesto
500 g masla, 8 vajec, 500 g práškového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 250 ml vaječného likéru, 2 kávové lyžičky prášku do pečiva, 1 kg čerešní, 100 g postrúhanej čokolády
Krém
200 ml smotany na šľahanie, 200 ml kyslej smotany, 2 balíčky vanilkového cukru
Postup
Maslo, cukor a soľ vyšľaháme dopenista. Postupne pridávame vajcia. Prilejeme vaječný likér a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a po troške spolu s čokoládou zľahka vmiešame do vaječno-tukovej zmesi.
Plech vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme cestom a navrch poukladáme umyté, odstopkované čerešne, ktoré sme zbavili kôstok. Koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Krém si pripravíme tak, že kyslú smotanu a smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a rozotrieme na koláč.
Môžeme dozdobiť kakaom, postrúhanou čokoládou alebo čerešňou či pokvapkať vaječným likérom.