Milujeme ich a nezaobíde sa bez nich takmer žiadna cukráreň. Vďaka nášmu receptu si veterníky teraz môžete vychutnať aj doma!
Na karamelové veterníky budeme potrebovať
Suroviny:
30 dkg hladkej múky, 8 vajec, 1 dl oleja, 4 dl vody, štipka soli
Postup
Vodu, olej, soľ dáme variť. Keď zmes bude vrieť, pridáme múku, varíme, kým sa nám hmota neodlepuje od varešky a vandlíka. Necháme mierne vychladnúť a postupne pridáme vajcia, šľaháme. Cestom naplníme cukrárske vrecko s rezanou trubičkou. Na mierne vymastený plech striekame tvary veterníkov. Pred vložením do vyhriatej rúry na 220 °C pofŕkame studenou vodou. Pečieme cca 10 minút. Prvých 8 minút neotvárame rúru, lebo by nám veterníky klesli. Po vychladnutí rozrežeme na polovice. Spodky naplníme najskôr žĺtkovou a potom karamelovou šľahačkou. Prikryjeme druhou polovicou veterníka a posypeme práškovým cukrom.
Žĺtková šľahačka
7 dkg kryštálového cukru, 1 žĺtok, 4 dkg krémového prášku, 3 dl mlieka. Zo surovín uvaríme puding. Vychladnutý vmiešame do šľahačky, ktorú sme si pripravili vyšľahaním 4 dl šľahačkovej smotany a jednej lyžice práškového cukru.
Karamelový krém
14 dkg kryštálového cukru skaramelizujeme. Pred odstavením pridáme 1 dl šľahačkovej smotany. Za občasného premiešania necháme vychladnúť a zašľaháme do šľahačky, ktorú sme si pripravili zo 4 dl smotany na šľahanie a 1 lyžice práškového cukru. Nech sa vydarí. 🙂