Podľa vedcov sa to dá dosiahnuť tým, že už počas tehotenstva budete jesť nasledujúce potraviny.
Konzumácia rôznych druhov orechov počas tehotenstva môže viesť k nižšiemu riziku vzniku alergie dieťaťa na tieto plody. Tento záver publikovali americkí vedci, ktorí sledovali zdravie a výživu viac ako osemtisíc detí a ich matiek. Podľa vedcov deti, ktorých matky konzumovali počas tehotenstva orechy ako mandle, pistácie, kešu, pekanové, lieskové, vlašské a para orechy a tiež arašidy, mali až o tretinu nižšie riziko vzniku tejto alergie.
Na základe svojich zistení veria, že skoré vystavenie plodu rôznym potravinám vytvára v organizme prirodzenú znášanlivosť na ne. Konzumácia orechov tak môže chrániť pred vznikom alergií na orechy. Vedci si však všimli aj iný faktor, ktorý mohol ovplyvniť výsledky ich štúdie. Ženy, ktoré jedia orechy, majú totiž tendenciu konzumovať aj iné zdravé potraviny, predovšetkým množstvo ovocia a zeleniny.
Štúdia pritom tiež prezentuje pravý opak iných výskumov, ktoré preukázali žiaden alebo negatívny vplyv konzumácie orechov počas tehotenstva. Vedci preto tehotným matkám nevedia poskytnúť presné odporúčania, či jesť alebo nejesť orechy.
Rovnakého názoru je aj Adam Fox zo zdravotnej nadácie Guy’s and St Thomas’s, ktorý označil zistenia za zaujímavé, no nepresvedčivé. „S toľkými rôznymi výsledkami z rôznych výskumov je momentálne nemožné poskytnúť matkám radu, či konzumovať orechy počas tehotenstva. Medzinárodné odporúčanie však znie, že sa im netreba ani vyhýbať, ani ich aktívne konzumovať,“ vyhlásil Fox.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.