Ako variť a rozmýšľať o jedle inak?

Moderne paleo za 28 dni.jpg
www.bux.sk

BRATISLAVA 27. novembra 2017 (DJ/PR) – Väčšinu našich nákupných košíkov tvoria prevažne nekvalitné, nutrične úplne chudobné, spracované, umelé potraviny. Je ich tam celá kopa a nad ňou sedí malé dieťa, v jednej ruke má sladký džúsik a v druhej keksík, piškótu či tyčinku.
Pripomína vám to niečo? Už ste také zažili?

Nová kniha Moderné paleo za 28 dní vám ukáže, že narábať s jedlom a stravovať sa dá aj inak. Jej cieľom je poskytnúť vám dôležité informácie a ukázať praktickú cestu. Naučí vás vnímať jedlo po novom, aby ste neboli otrokmi diét, kalórií, kombinácií a časových obmedzení.

„Ako lekárka citlivo vnímam existenciu rozporuplných informácií o zdravom stravovaní na jednej strane a záplavou reklám na nezdravé potraviny a sladkosti na strane druhej. Je to naozaj pohroma, keď vidíme v časopise recepty na sladkosti, plné tuku a cukru, a hneď na ďalšej strane článok s návodom na zázračné schudnutie za 3, 5 alebo 10 dní,“ tvrdí doktorka MUDr. Eva Smíšková, ktorá sa podieľala na tvorbe tejto knihy z odborného hľadiska.

28-dňový stravovací program je zostavený tak, aby vyhovoval mnohým ľuďom. Tvoria ho štyri týždenné nákupné zoznamy a kompletný jedálny lístok na každý deň s jednoduchými a zrozumiteľnými receptami. Program navyše šetrí váš čas, pretože vás naučí variť do zásoby, využíva všetky jedlá, ktoré si pripravíte, poradí vám, ako ich skladovať aj kombinovať. Tým, ktorým nevyhovujú niektoré suroviny, ponúkne vhodné alternatívy.
V závere knihy Moderné paleo za 28 dní nájdete rady, ako sa zdravo otužovať, ale aj cvičiť v pohodlí domova. Rozhodnite sa cítiť dobre, náš stravovací plán vám s tým pomôže!

Mimochodom, mnohí ľudia deklarujú, že chcú schudnúť, ale v skutočnosti to chcú len teoreticky. Niektorí očakávajú, že ak zaplatia za knihu, za zmenu jedálneho lístka či trénera, príde riešenie zvonku. Žiaľ, realita je taká, že kto chce schudnúť, musí za to prevziať  zodpovednosť. Nikto to neurobí zaňho. Môže mu poradiť, viesť, odporúčať, merať, motivovať, chváliť i korigovať. Ale nikto zaňho neschudne.

V novinke Moderné paleo za 28 dní sa môžete otestovať, ako ste na tom a čo vlastne chcete. Získate veľa užitočných informácií o nutričných hodnotách, real food, čiže skutočnom jedle, o kvalite potravín aj množstve jedla.
Ďalšia kapitola je venovaná zásadám programu 28 dní. Moderné paleo 5 zásad stravovania, zloženie jedálneho lístka, praktické rady a potom už štyri týždne s nákupným a kontrolným zoznamom, jedálny lístok, recepty na raňajky, obed i večeru + príprava na ďalší deň.
V závere nájdete aj drobnosti na nevinné maškrtenie.

Prečítajte si úryvok z knihy Moderné paleo za 28 dní:

Antinutrienty

Veľmi často sa pri všeobecných odporúčaniach zabúda na túto dôležitú tému. Nestačí, ak potravina obsahuje kvalitné makronutrienty a veľa mikronutrientov. Zdraviu prospešná potravina by zároveň mala obsahovať čo najmenej antinutrientov. Medzi antinutrienty patria rozličné typy látok, ktoré sa môžu výrazne biochemicky odlišovať, no majú nepriaznivý vplyv na metabolizmus, pretože komplikujú trávenie, sťažujú vstrebávania a využitie nutrientov, zhoršujú zápalové procesy, narúšajú zloženie črevnej mikroflóry. Sú to látky, ktoré sa do potravín pridávajú pri ich spracovaní (napríklad chemické aditíva, farbivá, sladidlá, konzervačné látky), ale aj látky, ktoré sú normálnou súčasťou potravín.

K prirodzeným antinutrientom patria napríklad lektíny, fytáty, oxaláty, niektoré saponíny, alkohol. Štatisticky najviac antinutrientov sa nachádza v obilninách, strukovinách, orechoch, kde plnia úlohu prirodzených konzervantov, ktorých úlohou je uchovať živiny obsiahnuté v zrne pre budúcu rastlinku.

Niektoré antinutrienty sa dajú úplne alebo čiastočne eliminovať prípravou, namáčaním, varením, fermentáciou. Iné, ako napríklad glutén (lepok), sa tepelnou úpravou eliminovať nedajú. Antinutrienty nie sú jedy a netreba sa im za každú cenu vyhýbať. Dôležité je vedieť, ktoré potravinové kategórie obsahujú vysoké dávky antinutrientov a ich konzumáciu redukovať alebo zvoliť spôsoby spracovania na odstránenie veľkej časti antinutrientov.

Milan Buno, literárny publicista

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom