(DJ/PR) Pondelok ráno. Pre 60 % Slovákov je najhorším období v týždni. Vedci sa zhodujú, že ak by sa každý z nás kvalitne naraňajkoval, môže byť i obávaný pondelok napokon príjemným dňom. Napriek tomu vynecháva ranné jedlo až 62 % opýtaných, pričom ako najčastejší dôvod uvádzajú nedostatok času, alebo že jednoducho nie sú hladní. Vyplýva to z veľkého prieskumu pre značku Bebe Dobré ráno. Je vedecky dokázané, že raňajky majú veľký vplyv na náš výkon a náladu. Prečo si teda komplikujeme život?
Výhovorky, nechuť a nezmyselné argumenty
Počas ranného zhonu je vzácna každá minúta. Mnoho ľudí odkladá zvonenie budíka na posledný možný čas, a tak sa dostavajú do stresu. Následne začína známy kolotoč: rýchla ranná hygiena, výber oblečenia, úprava zovňajšku a expresný odchod z domu do náruče pracovných povinností. Raňajky? Nie je čas.
Práve nedostatok času uvádza až 62 % opýtaných ako najčastejší dôvod neraňajkovania. V tesnom závese nasleduje ranné nechutenstvo alebo chýbajúci pocit hladu. Malá skupina ľudí (8 %) si dokonca myslí, žeby dodržovaním pravidelného ranného rituálu mohli pribrať.
„Na základe výsledkov dlhodobých štúdií vieme, že pravidelné raňajkovanie znižuje riziko nárastu telesnej hmotnosti. Hlavne z dôvodu obmedzenia tzv. záchvatov prejedania sa počas dopoludnia a obeda. Na druhej strane je známe, že nie je nutné jesť hneď po prebudení. Problém ranného nechutenstva vyriešia jednoducho neskoršie raňajky. Všetko je to ale o pravidelnom tréningu a opakovaní. Naše telo si dokáže zvyknúť na správne, ale i na veľmi nevhodné spôsoby, ako je napríklad vynechávanie raňajok. Dnes vieme, že telo a jeho hormóny zodpovedné za trávenie, napr. inzulín, sa vylučujú ráno a dopoludnia vo väčšom množstve. To znamená, že organizmus očakáva prísun potravy,“ dopĺňa štúdiu popredný nutričný špecialista RNDr. Pavel Suchánek.
Čo sa stane, keď vynecháte raňajky
Existuje mnoho logických dôvodov, prečo je raňajkovanie dôležité.
Ranná porcia živín naštartuje naše telo zvýšením hladiny cukru v krvi. V práci ale aj škole sme potom pozornejší a všetko nám ide „od ruky“. S tým, že raňajky zlepšujú výkonnosť a mozgovú činnosť, súhlasí aj 64 % účastníkov prieskumu.
Odborníci sa zhodujú, že aj dlhodobo zlepšujú náladu. Nemôžeme sa teda diviť, že známu vetu „raňajky sú základom dňa“, počúvame tak často.
Výskum pre značku Bebe Dobré ráno dokazuje, že ľudia, ktorí raňajkujú aspoň jedenkrát týždenne, sú výrazne spokojnejší so svojím životom. Vyhýbajú sa im aj depresie a úzkosť: „Dobré jedlo dráždi v mozgu receptory, ktoré zodpovedajú za naše pozitívne psychické rozpoloženie. Kvalitné a chutné raňajky sú naozaj základom pre celodennú dobrú náladu,“ uzaviera Pavel Suchánek.
Raňajková rutina nemá dopad len na jednotlivca, ale aj kolektív. 40 % opýtaných potvrdilo, že ak ráno nejedia, tak je pravdepodobnosť hádky s kamarátom alebo kolegom vyššia. Aj v tomto prípade nájdeme vysvetlenie v ľudskom metabolizme. Vo chvíli, keď sme hladní, dochádza k poklesu cukru v krvi a dostavia sa pocity slabosti, podráždenia, nedostatku energie či slabej sústredenosti. Na okolie tak môžeme pôsobiť podráždene až agresívne, čo je živnou pôdou pre vznik konfliktov.
Nový návyk je nutné trénovať počas pokojných dní a víkendov, kedy si môžeme dopriať energeticky bohatšie jedlo vo forme praženice alebo ovsenej kaše. Na pracovné dni si necháme ľahšiu variantu, napríklad kombináciu Bebe Dobré ráno s jogurtom a ovocím.
5 tipov, ako si spríjemniť pondelkové ráno:
- Doprajte si kvalitný víkendový odpočinok
- Po zobudení otvorte okno dokorán a nadýchajte sa čerstvého vzduchu
- Pripravte si niečo chutné na raňajky
- Nalaďte sa cestou do práce či školy svojou obľúbenou hudbou.
- Nájdite si niečo, na o sa môžete v pondelok tešiť.
O prieskume
Prieskum zameraný na raňajkové rituály a efekty rannej stravy realizovala výskumná agentúra Canvas8 pre značku belVita (BeBe Dobré ráno) na vzorke 2000 britských respondentov vo veku 25-44 rokov.
Správa vznikla v spolupráci so zakladateľom nutričnej poradne FitBee RNDr. Pavlom Suchánkom a Bc. Margaritou Iliopulu, DiS.
Tip na motivačné raňajky od Bebe Dobré ráno
Jahody a bazalka
50 g BeBe Dobré ráno orieškové s medom
140 g neochuteného gréckeho jogurt 0 % tuku
60 g kyslej smotany, max. 12 % tuku
100 g čerstvých nakrájaných jahôd
10 lístkov nasekanej bazalky (odporúčame
spracovať v mažiari a premiešať s trochou t
rstinového cukru)
1 kávová lyžička trstinového cukru
Postup:
Grécky jogurt zmiešajte s kyslou smotanou. Umyté, nakrájané jahody premiešajte s čerstvou bazalkou a trochou cukru, pridajte zmes jogurtu a kyslej smotany. Natrite na sušienky BeBe Dobré ráno orieškové s medom a môžete podávať.
Nutričné hodnoty:
Energia (kJ/kcal): 1762 / 421
Bielkoviny (g): 25
Sacharidy (g): 59
z toho cukry (g): 32
Tuky (g): 9