Tieto odporúčania vám môžu predĺžiť život, preto sa ich oplatí dodržiavať.
Ako predchádzať rakovine a existuje vôbec účinná prevencia? Určite áno. Mnohí z nás si uvedomujú, že niektoré činnosti zvyšujú riziko vzniku nádorového ochorenia. Prinášame vám zoznam , čo robiť, keď chceme predchádzať rakovine.
1, Viac sa hýbte. Pohyb je pre vaše zdravie veľmi dôležitý.
2. Jedzte artičoky – sú bohaté na silymarín, antioxidant, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny kože.
3. Pite zelený čaj. Obsahuje totiž epigalokatechín-3-galát, ktorý bojuje proti rakovine.
Victoria Secret Fashion Show: Pozrite si, ktorá z krások najviac zažiarila
4. Vylúčte jednoduchý cukor z vašej strany a nepite sladené nápoje.
5. Nefajčite.
6. Pravidelný pohyb na slnku pomáha optimalizovať hladinu vitamínu D.
7. Jedzte para orechy; sú bohaté na selén – minerál, ktorý je obzvlášť užitočný na zníženie rizika rakoviny prostaty, kolorektálneho karcinómu a rakoviny pľúc.
8. Normalizujte pomer omega-3 a omega-6 tukov v strave pomocou vysoko kvalitného oleja (napríklad olivový) a znížte spotrebu spracovaných rastlinných olejov, ako je slnečnicový a repkový olej.
9 chýb, ktoré robíme pri výbere letných topánok
9. Do vašej stravy zahrňte brokolicu varenú na pare (takto pripravená zelenina obsahuje viac protirakovinových glukozinolátov, ako je vo varenej alebo vyprážanej brokolici).
10. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa toxínom v životnom prostredí, ako sú napríklad karcinogény, ktoré vznikajú chemickým čistením.
11. Spite v úplnej tme. Svetlo totiž zabraňuje tvorbe melatonínu v organizme, ktorý má protirakovinotvorný účinok.
12. Jedzte fermentovanú (kvasenú) zeleninu – Je veľmi užitočná pre zdravie čriev a vo fermentačnom procese, ku ktorému dochádza, keď je kapusta kyslá, sa produkujú protirakovinové zlúčeniny, ako sú izotiokyanáty, indoly a sulforaphany.
13. Nezabúdajte konzumovať cibuľu – ide o vynikajúci zdroj protinádorového quercetínu; silného antioxidantu, ktorý bráni rastu rakovinových buniek pri rakovine prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc.
14. Marinujte mäso pred tepelnou úpravou napríklad v korení, pive alebo víne – to pomôže pri príprave znížiť tvorbu karcinogénnych látok.
15. Vyhýbajte sa potravinám, ako sú hranolky alebo čipsy. Môžu obsahovať vysoký obsah karcinogénneho akrylamidu (to je zlúčenina, ktorá vzniká pri príprave potravín pri vysokých teplotách).