DJ/PR Milí Slováci, máme pre vás príjemnú správu. Máme pre vás celkom jednoduché, zdravé ale hlavne chutné riešenie, ako si užiť sviatky bez stresu z priberania.
Všetko chce plán a disciplínu. Dostatok pohybu a pitný režim je základ. To viete. Čo tak ale zmodernizovať vianočné pečenie, vyskúšať si tradičnú kuchyňu v stále chutných, no zdravších, výživnejších, rýchlejšie a ľahšie stráviteľných verziách? Kráčajte s dobou. Vyzerať fit je moderné. Prispôsobte tomu aj váš jedálniček.
Poďte na to rafinovane a vaši blízky ani nespozorujú zmeny v ingredienciách. Čo je ešte dôležitejšie, že ani na váhe!
V pečení sa držte troch základných pravidiel. Rozhodnite sa pre tú správnu múku, vyvarujte sa stuženým tukom a zabudnite na biely cukor. Vraj nemožné? Budete prekvapení!
Kľúčové ingrediencie ako múka, rafinovaný cukor a margaríny sú v tomto storočí nahraditeľné. Neporovnateľne zdravšou alternatívou bielej múky je špaldová, kokosová, či mandľová múka, ktoré aj v prípade, že ich skombinujete s ražnou, vyvážia množstvo lepku v raži a vaše telo sa vám poďakuje. Internet je plný receptov na špaldové medovníky, sušienky z kokosovej múky namáčané v horkej čokoláde, a radom ďalších novodobých receptov šikovných mamičiek, ktorým záleží na tom, čo dávajú sebe a svojim najmenším sladkomilom. So špaldovou nádielkou totiž svojim deťom doprajú prospešné bielkoviny, vitamíny zo skupiny B, a napokon draslík, horčík a vápnik.
O masle ghee ste už určite počuli. Dá sa použiť všade tam, kde je potrebný tuk. Navyše neobsahuje laktózu a ľahko si ho vyrobíte aj doma. Ďalšou možnosťou po ktorej môžete siahnuť je kokosový olej. Je určite lepšou voľbou ako margaríny, ktoré sú v podstate umelou potravinou, do ktorej sa pridávajú farbivá a prísady, ktoré sa spájajú s celým radom civilizačných ochorení, nakoľko obsahujú veľké množstvo trans-tukov*. Ich spracovanie je pre naše telo náročné, čo celkovo zaťažuje tráviacu sústavu a ovplyvňuje hladinu cholesterolu.
Čo s cukrom? Nie je žiadnym tajomstvom, že jeho nadmerná konzumácia vedie k metabolickému syndrómu a množstvu ochorení. Pri vianočnom pečení preto uprednostnite nerafinovaný trstinový cukor, brezový cukor, kokosový cukor alebo stéviu, či jednoducho med. Dnes naozaj máte z čoho vyberať. Samozrejme, pri každom recepte zistíte až v praxi, ktoré sladidlo najlepšie vyhovuje požadovanej chuti toho konkrétneho koláčika. Môžete si byť však istí, že produkujete kvalitu v rámci nutričných hodnôt, glykemického indexu a zároveň sa obohacujete o nové zážitky, a skúsenosti.
Ako sa hovorí, sme to, čo jeme. A tak tomu bude aj počas vianočných sviatkov. Vyskúšajte to tento rok inak. Vyhrajte sa s vianočným pečením zdravo a vychutnajte si sladkú nádielku bez stresov a strachov z priberania. Ručička na váhe sa zaručene nepohne! Udržujte a kontrolujte si svoju váhu aj vďaka tomuto: Klikni sem!
*Doplňujúce informácie k problematike trans tukov: Je dôležité vyberať si potraviny starostlivo, ale na Slovensku nehrozí nákup margarínu alebo iných potravín, ktoré obsahujú škodlivé transmastné kyseliny (trans-tuky). Obsah transmastných kyselín v potravinách na slovenskom trhu, ako sú margaríny, je zanedbateľný. Na Slovensku môže byť uvádzaný na trh iba výrobok, ktorý je v súlade so slovenským a európskym nariadením o transmastných kyselinách. To znamená, že na Slovensku sa môžu predávať iba výrobky pod limitom 2 g transmastných kyselín / 100 g tukov a všetky margaríny to spĺňajú. Margaríny preto nemôžu byť spojované s negatívnymi účinkami transmastných kyselín na zdravie.