Nie sú to len povedačky, keď sa hovorí: „ste to, čo jete“… Potraviny ovplyvňujú naše telo, naše myslenie, energiu aj našu náladu.
(Ne)vinné pečivo
Nie je tajomstvom, že Slováci majú radi múku a múčne jedlá. Buchty, knedle, halušky… Toto všetko nás sprevádza na tanieri už odmalička, a preto je takýto druh jedla prirodzenou voľbou, ak rozmýšľame, čo navaríme na nedeľný obed.
Je dokázané, že pšenica deštruktívne ovplyvňuje naše mozgové tkanivo a sú rady následkov spôsobených jej nadmernou konzumáciou:
-Migréna
-Nutkavá chuť na ďalšiu porciu jedla (spôsobená výkyvmi hladiny cukru v krvi- vysoký glykemický index)
-Únava a strata energie
-Znížená schopnosť koordinácie
-Poškodenie periférnych nervov
Spolu s konzumáciou lepku sa okrem psychických potiaží pridružujú aj tie fyzické, a to nadváha alebo prekyslenie organizmu.
Je cukor naozaj tak škodlivý?
Prieskumy tvrdia, že v priemere pribudne na jedného Slováka približne 35kg cukru ročne! To znamená, že zjeme skoro 100g cukru za deň a vlastne ani nevieme ako. Prísun veľkého množstva cukru môže nášmu organizmu naozaj škodiť. V článku Negatíva ktoré spôsobuje v našom tele cukor ste sa dočítali o niektorých škodlivých účinkoch. Vedeli ste však, že na cukre si telo vytvára fyzickú aj psychickú závislosť? Táto závislosť je dokonca porovnateľná so závislosťou na kokaín! Po vysadení cukru čo i len na mesiac môžte badať klasické abstinenčné príznaky, ako nervozitu, zimnicu, zmeny nálad… Tu sú však ďalšie z dôsledkov, ktoré má na náš organizmus jeho konzumácia:
-Otupenosť a znížená aktivita
-Úzkosti a horšie zvládanie stresu
-PMS
-Tvorba vrások a šedivenie
-Bolesti hlavy a migréna
-Hormonálna nerovnováha
-Rakovina
Nie je teda veľmi múdre zlú náladu alebo rozchod, či vyhadzov v práci zajedať sladkými dobrotami. Nebude vám po nich lepšie, práve naopak. Okrem výčitiek z prijatých kalórií vám náladu určite zhorší.
Mäso
Spolu s konzumáciou mäsa prijmeme aj energiu zvieraťa, z ktorého máme pokrm uvarený. Čím ďalej, tým sú na jatkách agresívnejší a zviera je pri zabíjaní veľmi vystresované, čo si odnáša v sebe formou stresových hormónov, ktoré potom zjeme. Je dokázané, že ľudia konzumujúci mäso sú náladovejší a vystresovanejší ako napríklad vegetariáni. Takisto sú náchylnejší na rakovinu hrubého čreva.
ZDROJ: stream.cz