5 dôvodov, prečo jesť podľa glykemického indexu

Chudnutie, zdravá strava, jedlo, šalát, žena, úsmev, diéta, zelenina
shutterstock.com

Chcete sa naučiť správne a zdravo jesť? Prezradíme vám zopár tajomstiev, ktoré vám môžu pomôcť.

Prečo sa stravovať podľa glykemického indexu (GI)? Princípom tejto diéty je totiž predísť hladu. K zásadám zdravého chudnutia patrí aj pravidelná strava. Tým telo získava energiu pre pohyb, bez ktorého sa len ťažko zhadzujú nadbytočné kilogramy. A energia sa ukrýva v pomaly sa uvoľňujúcich sacharidoch. Tie na jedálnom lístku nesmú chýbať.

Čo je to glykemický index?

V 80. rokoch minulého storočia prišiel Dr. David Jenkins s myšlienkou, že niektoré sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi viac a iné zasa menej. Odmeral rýchlosť s akou sa potraviny strávia v pomere ku glukóze, ktorá má hodnotu 100. Vytvoril tak jednoduchú rovnicu, ktorá pomáha pri zdravom zhadzovaní kíl. Čím vyšší má potravina zložená zo sacharidov (nad 50 bodov), tým rýchlejšie sa vstrebe energia a dostaví sa hlad. Naopak, ak má potravina nižší GI (teda pod 50 bodov), glukóza sa v krvi vstrebáva pozvoľna a zasýti tak na oveľa dlhší čas. Zároveň sa nevyplaví priveľa inzulínu, hormónu, ktorý produkuje pankreas a nedochádza natoľko k ukladaniu tuku v tele, ako je to po konzumácii potravín s vyšším GI.

Prekvapivé zázračné potraviny, po ktorých sa chudne

Prečo jesť podľa glykemického indexu?

1. V prvom rade preventívne chránite svoj organizmus pred vznikom rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka či pankreasu.

2. Dodáte telu postupne sa uvoľňujúcu energiu a vlákninu pre lepšie trávenie.

3. Posilňujete si tiež imunitný systém, lebo potraviny ako cereálie či strukoviny obsahujú látky prospešné nášmu zdraviu.

4. Predídete vzniku cukrovky, riziku srdcovo cievnych ťažkostí a mŕtvice.

5. Zbavíte telo nadbytočných kilogramov.

Skvelé desatoro pre chudnutie

Ako znížiť GI potravín?

GI potravín znížite tým, keď k sacharidom pridáte kvalitné rastlinné oleje a tuky.

V jedálničku by nemali chýbať ani tzv. plnohodnotné bielkoviny zastúpené v chudom mäse a rybách, vajciach, v nesladených, neochutených polotučných mliečnych výrobkoch a v mlieku. Zaujímavé je, že plnotučný jogurt má rovnaký GI (35) ako jogurt light.

Recepty podľa GI vám prezradíme nabudúce.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom