DJ/PR Cvikla, kukurica, mrkva a paprika nie sú len farebnou ozdobou letného šalátu. Ako nositeľky sladkej chute a širokej škály živín tvoria neodmysliteľnú súčasť vyváženého jedálneho lístka. Čerstvé sú najlepšie, preto sa oplatí vedieť, kde hľadať kúsky, ktoré boli zberané doslova pred pár hodinami.
Ako z domácej záhradky
Moderné supermarkety si berú dobrý príklad z konceptu trhovísk a dopĺňajú ponuku sezónnej zeleniny v prísnom súlade s trendmi zdravej výživy. Tie hovoria jasnou rečou – telo pre svoje správne fungovanie potrebuje získavať energiu z lokálne dopestovaných a čerstvých potravín. Oboje nájdete na pultoch Billy.
Aby bol základ vašich zeleninových jedál či príloh vždy tip-top a každé zahryznutie verne kopírovalo chuťový zážitok z jedenia doma nazbieranej úrody, BILLA spolupracuje so skúsenými slovenskými farmármi. Jedným z nich je Tibor Paulis, majiteľ spoločnosti Záhradkárske služby Paulis. 4 druhy zeleniny, spomenuté v úvode článku, sú len zlomkom prírodnej nádielky, ktorá sa urodí na 129-hektárovej ploche v Marcelovej, denne obhospodarovanej 43 zamestnancami.
Tibor Paulis je pestovateľ s vyše 40-ročnými skúsenosťami a 26-ročnou pracou na čele vlastnej firmy. Skromne hovorí, že len berie, čo mu príroda sama núka: „Bola by škoda nevyužiť takmer ideálne klimatické podmienky, ktoré tu na juhu máme. Kedysi nám dávali za vzor brehy Nílu a veru, my tu máme taký malý Níl,“ pochvaľuje si priaznivé zloženie pôdy v obci Marcelová. „Žijeme na ploche bývalého koryta Dunaja, na ktorom sú vytvorené veľmi dobré podmienky na pestovanie zeleniny, pretože v oblasti okolo Marcelovej je najviac slnečných lúčov na Slovensku. Máme piesočnaté pôdy, ktoré sa veľmi rýchlo zohrievajú a dobre držia teplotu. Tie dva faktory nám dovoľujú pestovať širokú paletu kvalitnej zeleniny a ovocia.“
„Kvalitná“ je dnes nadužívané slovo, no Paulis mu svojou prácou dáva punc dôveryhodnosti. Druhá polka zberného dňa je na farme v Marcelovej venovaná opakovanej kvalitatívnej previerke obratej úrody a zakončená výstupnou kontrolou pred nakladaním tovaru určeného na rozvoz. „Vieme zabezpečiť čerstvú zeleninu najskoršie za 3-4 hodiny od zberu až do dodania do centrálneho skladu, ale najneskôr do 24 hodín od obdŕžania objednávky, čo sa odzrkadľuje aj v čerstvosti na pultoch v predajniach Billy.“
Top dôvody, prečo si dať do šalátu…
… cviklu
Má antibiotické a antiseptické účinky, čo z nej robí účinný nástroj pri prevencii chorôb. Obzvlášť dámy ocenia nízku kalorickú hodnotu cvikle, ako aj jej zloženie podporujúce tráviace procesy v tele a vyprázdňovanie. Cvikla je ideálny spojenec pri snahe o zdravú redukciu hmotnosti.
… kukuricu
Lahôdková kukurica z Marcelovej, ktorú nájdete v Bille, je zdravšou odrodou tradičnej kukurice a v porovnaní s ňou skrýva v jadrách menej kalórií. Väčšia časť energie pochádza z jednoduchých cukrov, preto je lahôdková kukurica skvelá aj ako maškrta.
… mrkvu
Azda najznámejšie „jedlo pre oči“ si svoje dobré meno zaslúži plným právom. Zo 100 gramov mrkvy vie telo využiť až trojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A, prírodnej ochrany sietnice oka. Pravidelné chrúmanie mrkvy pomáha zmierňovať migrény i bolesť kĺbov. Vďaka obsahu pektínu upokojuje rozbúrené trávenie.
… papriku
Spomedzi všetkých druhov paprík je najsladšia červená, tá má oproti zeleným dvojnásobný obsah vitamínu C. Zelená paprika vďaka dobrému pomeru minerálov podporuje mladistvý vzhľad pleti. Žlté plody sú zas bohaté na dôležité karotenoidy, ktoré prispievajú k ochrane zraku. Nech už si zvolíte akúkoľvek farbu, z hľadiska zdravia je to vždy zásah do čierneho.