DJ/PR Začítajte sa do zaujímavostí o jedle, ktoré býva neprávom označované za obyčajné. Keď skončíte, je skoro isté, že vás srdce a nohy samy navedú do najbližšej predajne BILLA, aby ste si mohli kúpiť čerstvú hovädzinu. Ak chcete vylepšiť už tak dobrú medzinárodnú reputáciu hamburgera, šupnite doň prvotriedne slovenské mäsko.
- Je prekvapivo zdravý
Keď si hamburger rozmeníte na drobné, zistíte, že ho nemožno neľúbiť. Energetická bleskovka je dokonale vyváženým súzvukom chutí a textúr. Mieša sa tu slané so sladko-kyslým a chrumkavé so šťavnatým. Navyše, keď si hamburger pripravíte doma, bude ešte zdravší a výdatnejší.
Základom je poriadny kus mäsa, ideálne od lokálneho chovateľa. Odporúčame hovädzie z farmy býkov v Jurovej, dostupné aj v sieti supermarketov BILLA. Jurovské býčky behajú na čerstvom vzduchu a v moderne vybavených maštaliach so slamenou podstielkou je im sveta žiť. Komfort počas chovu sa pozitívne odráža na kvalite mäsa, a tá je zas nevyhnutným predpokladom pre výborný hamburger.
Mäso spárujte s celozrnným pečivom a k paradajkovo-šalátovo-uhorkovo-cibuľovej klasike pre exotický nádych pridajte napríklad fritované vajce alebo červenú repu. Najodvážnejší môžu skúsiť ananás. Ťažšie stráviteľnú majonézu nahraďte odľahčenou bylinkovou zálievkou či populárnym mangovým čatní. A nepreháňajte to so soľou či korením – hviezdou hamburgeru, nezávisle od bohatosti a invenčnosti oblohy, by malo byť vždy mäso.
- Môže stáť toľko, čo cesta okolo sveta
Jurovské hovädzie mäso, ktoré s etiketou „Slovenská farma“ nájdete na pultoch Billy, má rozumný pomer kvality a ceny, takže je vždy dobrou voľbou pri rodinnom nákupe. Zvyšné suroviny potrebné na hamburger tiež nezruinujú rozpočet, čo robí z tohto jedla nielen chutný, ale aj ekonomický obed. No i tu existujú výnimky.
Istá reštaurácia v Las Vegas zaradila v roku 2011 do svojho prémiového menu takzvaný Fleurburger. Delikátne hovädzie mäso preliate omáčkou zo vzácnych hľuzoviek sa v žemli stretlo s kačacou pečienkou. Avšak cenovka 4300 eur brzdila apetít a skôr podnecovala chuť pátrať v útrobách hamburgera po odleskoch drvených briliantov…
- Ľudia sa ho jednoducho nevedia dojesť
Hoci sú Spojené štáty americké považované za globálnu hamburgerovú veľmoc s množstvom 50 miliárd zjedených hamburgerov ročne, ba dokonca s vlastným múzeom zasväteným hamburgeru, prvenstvo v rýchlostnom jedení tejto dobroty drží Filipínec. Ricardo Francisco je od leta minulého roku držiteľom oficiálneho rekordu za najväčší počet skonzumovaných hamburgerov v limitovanom čase. Za 60 sekúnd si dokázal poradiť až s piatimi!
Vy ho radšej prekonať neskúšajte a vychutnajte si chuť čerstvej hovädziny po troškách a s každým sústom. Či už v hamburgeri, v steaku alebo skrátka tak, ako to máte najradšej. A nezabudnite pritom na heslo, pri ktorom sa samovoľne rozkmitajú chuťové bunky v očakávaní skvelej hostiny: Slovenská farma.
Extra tip od chovateľa Ľudovíta Labanca z farmy býkov v Jurovej: „Pri výbere mäsa všeobecne platí, že bledšie mäso pochádza od mladých zvierat, tmavšie od starších. O čerstvosti veľa prezrádzajú aj senzorické vlastnosti mäsa. Povrch nesmie byť suchý ani farebne zmenený. Špeciálne na hamburgery odporúčam hovädzie mäso prerastené lojom.“