Mnohí z nás ani netušia, aká je pre ich zdravie táto minerálna látka dôležitá. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, v ktorých potravinách sa skrýva.
Viete, aké dôležitý je horčík pre naše zdravie? Podieľa sa viac ako na 300 metabolických procesoch v ľudskom organizme, preto ho niektorí odborníci nazývajú aj jednotkou medzi minerálnymi látkami. Jeho nedostatok môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie. Ako však zistiť, či ho máme v tele dosť? Čítajte ďalej.
Prečo je horčík tak dôležitý?
Využíva ho každý orgán vo vašom tele. Predovšetkým vaše srdce, svaly a obličky, a to je dôvod, prečo je tak dôležitý. Nízka hladina horčíka môže byť príčinou nevysvetliteľnej únavy alebo slabosti, abnormálnych srdcových rytmov alebo dokonca svalových kŕčov. Hrá tiež podstatnú úlohu pri detoxikácii organizmu.
Horčík ako doplnok výživy si môžete pozrieť v týchto e-shopoch:
Medzi ďalšie zdravotné výhody horčíka patrí:
- Vhodný transport vápnika, oxidu kremičitého, vitamínu D, vitamínu K, a samozrejme horčíka.
- Aktivácia svalov a nervov
- Vytváranie energie v tele
- Detoxikácia
- Pomáha stráviť bielkoviny, sacharidy a tuky
- Slúži ako stavebný kameň pre RNA a DNA syntézy
- Pôsobí ako prekurzor pre neurotransmitery, ako je serotonín
Pozrite si aj tieto produkty obsahujúce horčík:
Prečo nám hrozí viac ako inokedy nedostatok horčíka?
Horčík, látka, ktorá sa nachádza v zemi, teraz vo väčšine ornej pôdy chýba. Dôvodom sú moderné poľnohospodárske metódy, ktoré používajú chemické hnojivá, pesticídy a insekticídy. Tie sa absorbujú do pôdy a dochádza k strate dôležitých minerálnych látok.
Horčík chýba až 32 percentám slovenských žien a 26 percentám mužov. Aspoň tak tvrdili výsledky výskumu Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Podľa Zdeňka Zadáka, vedúceho centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice Hradec Králové existuje niekoľko dôvodov, prečo i Slovákom chýba horčík. Medzi ne patria „vysoká hodnota indexu telesnej hmotnosti (BMI). U mužskej časti populácie sa potvrdila korelácia nedostatku horčíka s vyšším vekom a nadmerným solením.”
Príznaky nedostatku horčíka
Horčík poskytuje ochranu proti vzniku ochorení, ako je artritída a Alzheimerova choroba. Pomáha tiež znížiť riziko vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku, dýchacích problémov, chorôb srdca, infarktu a mozgovej príhody.
Ak ste nedávno podstúpili krvný test, môžete predpokladať, že vám nedostatok horčíka v tele nezistí. Krvný test však nebýva vhodný ukazovateľ jeho nízkej hladiny. Dôvodom je skutočnosť, že len 1% horčíka v tele je distribuované z krvi.
Je to preto, že horčík pôsobí na bunkovej úrovni a zhromažďuje sa v tkanive orgánov a v nervovom tkanive, takže aj dobré výsledky z krvných testov sú veľmi často zavádzajúce. Tu sú niektoré neklamné známky toho, že nám v tele chýba:
- Úzkosti / záchvaty paniky
- Astma
- Črevné zápaly
- Krvné zrazeniny
- Nedostatok vápnika
- Zápal močového mechúra
- Pocit zmätenosti
- Zápcha
- Ťažkosti pri prehĺtaní
- Depresie
- Závraty
- Únava / Slabosť
- Vysoký krvný tlak
- Choroby srdca
- Nespavosť
- Ochorenia pečene a obličiek
- Migréna
- Svalové kŕče
- Nevoľnosť
- Nervové problémy / Tras
- Osteoporóza
- Zmeny osobnosti
- Neplodnosť a preeklampsia
- Poruchy pamäte
- Nedostatok draslíka
- Problémy z dýchaním
- Raynaudov syndróm
- Zubné kazy
- Diabetes typu II
Tu sú niektoré z najlepších potravín, ktoré vám môžu uľahčiť žiadne príznaky nedostatku horčíka:
- Mandle a Kešu (iné orechy)
- Avokádo
- Banány
- Fazuľa a šošovica
- Tmavá čokoláda
- Sušené ovocie
- Tekvica
- Sezamové a slnečnicové semená
- Sójové bôby
- Špenát
- Squash tekvica
- Celozrnné výrobky (hnedá ryža)
Zdroj: www.fitbodycenter.com, Seesame