Potešte svojich blízkych a pripravte im výborné maškrty od šéfkuchára Ondreja Slaninu.
Aby sa vám dobrota vydarila, je potrebné mať okrem dobrého receptu i kvalitné ingrediencie. Dnes máme pre vás dva recepty od šéfkuchára Ondreja Slaninu, ktoré potešia vaše chuťové poháriky. Vyskúšajte.
Kysnutý koláč s ovocnou náplňou a orieškovou posýpkou
Dokonalú bodku nielen k nedeľnému obedu si pripravíte jednoducho a rýchlo. Kysnuté cesto sme navoňali pomarančmi a do chrumkavej posýpky pridali oriešky. S náplňou to je ešte jednoduchšie – vďaka receptúre počas pečenia aj krásne drží a nevyteká von.
počet porcií 8
príprava 2 hodiny
náročnosť začiatočník
Suroviny:
- 300 g hladkej múky
- 60 g polohrubej múky
- 150 ml mlieka
- 100 g rozpusteného masla a trochu naviac na vymazanie plechu
- 80 g mäkkého masla
- 20 g droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 1 balenie škoricového cukru – zodpovedá 20 g
- 40 g mletých lieskových orechov
- 1 lyžica krupicového cukru
- 2 žĺtky
- 1 pomaranč – najlepšie chemicky neošetrený
- 1 Ovocná zmes na pečenie Hamé
- štipka soli
- 1 vajce na potrenie okrajov cesta
Postup:
Droždie nadrobte do misy, posypte lyžicou krupicového cukru a pomocou metličky rozmiešajte do kašičky.
Potom pridajte všetky ostatné suroviny – vlažné mlieko, hladkú múku, schladené rozpustené maslo, žĺtky a nastrúhanou kôrou z pomaranča. Prepracujte na hladké cesto.
Posypte trochou múky, prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť. Počas kynutia cesto dvakrát premiešajte.
Zatiaľ, čo cesto kysne, pripravte si posýpku. Mäkké maslo zmiešajte s kryštálovým cukrom, škoricovým cukrom a mletými orieškami. Súčasne si dajte trúbu predhriať na 175 stupňov.
Kysnuté cesto vytvarujte rovnomerne na plech vymazaný maslom. Potrite ovocnou zmesou na pečenie a posypte posýpkou. Okraje potrite rozšľahaným vajcom.
Pečte vo vyhriatej trúbe 30-40 minút dozlata.
TIP:
- Vďaka nášmu triku s rozmiešaným droždím nebudete musieť pripravovať kvások a uľahčíte si prácu.
- Množstvo cesta je ideálne pre väčšiu guľatú formu alebo klasický pekáč s rozmermi cca 25×35 cm.
Kanapky s EasySandwich Makrela s cibuľkou s medovo-horčicovým dresingom a zeleninovým cruditte
Oschnutým chlebíčkom dávno odzvonilo, i malé chuťovky na jedno zahryznutie majú teraz omnoho modernejšiu a zdravšiu podobu. Miniatúrky ozdobené žeruchou a cibuľkovým dressingom vyzerajú nádherne a ťažko zostanete len pri jednej.
počet porcií 2-4
príprava 30 minút
náročnosť začiatočník
Suroviny:
- 6 plátkov toustového chleba
- 1 EasySandwich Makrela
- 2 mladé cibuľky
- 1 vanička čerstvej žeruchy – môžete si ju doma vypestovať sami, ale dá sa i kúpiť v obchode
- 1 zväzok reďkoviek
- 2 mrkvy
- zeler
- 1 citrón
- 4 lyžice medu
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžice cukru
- štipka muškátového kvetu
- soľ
Postup:
Med rozmiešajte s horčicou, olivovým olejom a soľou. Reďkovky nakrájajte na podkovičky, mrkvu na hranolky. Zeler z vonkajšej strany ošúpte, aby ste ho zbavili drevnatých vlákien. Potom tiež nakrájajte na hranolky.
Cibuľku nakrájajte na kolieska a orestujte na oleji do sklovita. Zasypte cukrom, nechajte skaramelizovať a pokvapkajte šťavou z jedného citróna. Dochuťte muškátovým kvetom a nechajte vychladnúť.
Plátky toustového chleba opečte nasucho v panvici a formičkou o priemere 3-4 cm vykrajujte zo striedky kolieska. Natrite ich vrstvou EasySandwich Makrela, dajte cibuľkovú zmes a ozdobte čerstvou žeruchou.
Na misu naservírujte, naaranžujte zeleninové hranolky, kanapky a malú misku s medovým dipom.
TIP:
- Medový dip je vynikajúci tiež k pečenému alebo údenému lososovi.