2 vynikajúce recepty od šéfkuchára Ondreja Slaninu, oplatí sa vyskúšať

Img_0027_1.jpg
2 vynikajúce recepty od šéfkuchára Ondreja Slaninu, oplatí sa vyskúšať

Potešte svojich blízkych a pripravte im výborné maškrty od šéfkuchára Ondreja Slaninu.

Aby sa vám dobrota vydarila, je potrebné mať okrem dobrého receptu i kvalitné ingrediencie. Dnes máme pre vás dva recepty od šéfkuchára Ondreja Slaninu, ktoré potešia vaše chuťové poháriky. Vyskúšajte.

Kysnutý koláč s ovocnou náplňou a orieškovou posýpkou

Dokonalú bodku nielen k nedeľnému obedu si pripravíte jednoducho a rýchlo. Kysnuté cesto sme navoňali pomarančmi a do chrumkavej posýpky pridali oriešky. S náplňou to je ešte jednoduchšie – vďaka receptúre počas pečenia aj krásne drží a nevyteká von.

počet porcií                        8            

príprava                              2 hodiny

náročnosť                          začiatočník

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g rozpusteného masla a trochu naviac na vymazanie plechu
  • 80 g mäkkého masla
  • 20 g droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 balenie škoricového cukru – zodpovedá 20 g
  • 40 g mletých lieskových orechov
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 pomaranč – najlepšie chemicky neošetrený
  • 1 Ovocná zmes na pečenie Hamé
  • štipka soli
  • 1 vajce na potrenie okrajov cesta

Postup:

Droždie nadrobte do misy, posypte lyžicou krupicového cukru a pomocou metličky rozmiešajte do kašičky.

Potom pridajte všetky ostatné suroviny – vlažné mlieko, hladkú múku, schladené rozpustené maslo, žĺtky a nastrúhanou kôrou z pomaranča. Prepracujte na hladké cesto.

Posypte trochou múky, prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť. Počas kynutia cesto dvakrát premiešajte.

Zatiaľ, čo cesto kysne, pripravte si posýpku. Mäkké maslo zmiešajte s kryštálovým cukrom, škoricovým cukrom a mletými orieškami. Súčasne si dajte trúbu predhriať na 175 stupňov.

Kysnuté cesto vytvarujte rovnomerne na plech vymazaný maslom. Potrite ovocnou zmesou na pečenie a posypte posýpkou. Okraje potrite rozšľahaným vajcom.

Pečte vo vyhriatej trúbe 30-40 minút dozlata.

TIP:

  • Vďaka nášmu triku s rozmiešaným droždím nebudete musieť pripravovať kvások a uľahčíte si prácu.
  • Množstvo cesta je ideálne pre väčšiu guľatú formu alebo klasický pekáč s rozmermi cca 25×35 cm.

Kanapky s EasySandwich Makrela s cibuľkou s medovo-horčicovým dresingom a zeleninovým cruditte

Oschnutým chlebíčkom dávno odzvonilo, i malé chuťovky na jedno zahryznutie majú teraz omnoho modernejšiu a zdravšiu podobu. Miniatúrky ozdobené žeruchou a cibuľkovým dressingom vyzerajú nádherne a ťažko zostanete len pri jednej.

počet porcií                        2-4        

príprava                              30 minút

náročnosť                            začiatočník

Suroviny:

  • 6 plátkov toustového chleba
  • 1 EasySandwich Makrela
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 vanička čerstvej žeruchy – môžete si ju doma vypestovať sami, ale dá sa i kúpiť v obchode
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 2 mrkvy
  • zeler
  • 1 citrón
  • 4 lyžice medu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžice cukru
  • štipka muškátového kvetu
  • soľ

Postup:

Med rozmiešajte s horčicou, olivovým olejom a soľou. Reďkovky nakrájajte na podkovičky, mrkvu na hranolky. Zeler z vonkajšej strany ošúpte, aby ste ho zbavili drevnatých vlákien. Potom tiež nakrájajte na hranolky.

Cibuľku nakrájajte na kolieska a orestujte na oleji do sklovita. Zasypte cukrom, nechajte skaramelizovať a pokvapkajte šťavou z jedného citróna. Dochuťte muškátovým kvetom a nechajte vychladnúť.

Plátky toustového chleba opečte nasucho v panvici a formičkou o priemere 3-4 cm vykrajujte zo striedky kolieska. Natrite ich vrstvou EasySandwich Makrela, dajte cibuľkovú zmes a ozdobte čerstvou žeruchou.

Na misu naservírujte, naaranžujte zeleninové hranolky, kanapky a malú misku s medovým dipom.

TIP:

  • Medový dip je vynikajúci tiež k pečenému alebo údenému lososovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom