Účinky cesnaku sa snáď ani nedajú popísať. Jednoducho je výnimočný. Nie nadarmo sa hovorí – „cesnak ako liek”.
Cesnak je zelenina a liečivá rastlina zároveň. Jeho pozitívne účinky na celý organizmus sú úžasné! Preto jedzte cesnak čo najčastejšie (3-4 x za týždeň) a vaše telo bude prirodzene chránené pred mnohými ochoreniami.
Čo obsahuje cesnak?
Vodu, bielkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík, vitamín B, C, E, K, sodík, zinok a síru
Prečo sa stále cítite unavená? Prečítajte si, aké môžu byť dôvody straty vašej energie
Účinky cesnaku na zdravie:
• Zlepšuje priechodnosť ciev
• Znižuje vysoký cholesterol v krvi
• Znižuje vysoký krvný tlak
• Udržiava stálu hladinu cukru v krvi
• Prevencia pred rakovinou
• Prečisťuje horné dýchacie cesty (odhlieňuje)
• Má antibakteriálne účinky
• Prečisťuje a udržiava trávenie bez baktérií a zápalov
• Síra zabraňuje zrážaniu krvi a tvorbe krvných zrazenín
• Odstraňuje karcinogénne látky z tela
• Zlepšuje pamäť
• Má antibiotické účinky
• Vychytáva voľné radikály z organizmu
• Posilňuje celkovú rovnováhu tela – imunita
Účinky cesnaku – chudnutie
Cesnak je výborný pomocník pri chudnutí, keďže odstraňuje z tela nadbytočnú vodu, chráni pred chorobami a pomáha spaľovať vnútorné tuky. 3-4 krát do týždňa vám pomôže udržať zdravie 100% nabudené, ale ak vám cesnak chutí, kľudne ho konzumujte aj každý deň (1 veľký strúčik).
Chutné jedlá z cesnaku:
Cesnaková nátierka
Potrebujete: 5strúčikov cesnaku (väčšie), 200 g črievkového syru, 2 PL light masla, 50 g tvrdého syra (25%), čierne mleté korenie, štipka morskej soli, tmavé pečivo a paradajku
Očistený cesnak si pretlačte do misky. Pridajte črievkový syr, maslo, korenie a soľ. Poriadne nátierku premiešajte. Natierajte na tmavé pečivo, na vrch postrúhajte tvrdý syr a paradajku pokrájajte na mesiačiky.
Cesnaková polievka
Potrebujete: 3 väčšie zemiaky, 4 strúčiky cesnaku, 1PL olivový olej, pol čajovej lyžičky morskej soli, červená sladká paprika a čierne mleté korenie
Očistené zemiaky pokrájajte na krúžky, vložte do hrnca s vodou, pridajte soľ, čierne korenie a varte. V osobitnom hrnci si opečte pretlačený cesnak na oleji a ku koncu praženia pridajte papriku. Keď zhnedne vypnite. Cesnak s paprikou vlejte do hrnca s uvarenými zemiakmi premiešajte a vypnite.